Ronaldo (1976)

Ronaldo Luis Nazário de Lima

Ronaldo Luis Nazário de Lima (18 september 1976) was een Braziliaanse aanvaller die mondiaal wordt gezien als één van de beste centrumspitsen ooit. Voor zijn Vaderland scoorde hij 62 maal in 98 interlands en in clubverband trof hij 261 keer doel in 343 wedstrijden.

Ronaldo werd in 1996 door PSV Eindhoven uit Brazilië geplukt. Bij Cruzeiro scoorde O Fenômeno aan de lopende band, waarmee hij in de Eredivisie doorging. Namens de Eindhovenaren maakte hij 42 competitiedoelpunten, hij had hier slechts 46 wedstrijden voor nodig. De vele doelpunten leverde Ronaldo een transfer op. FC Barcelona kocht de Zuid-Amerikaan voor ongeveer 34 miljoen gulden weg.  Hoewel Ronaldo maar één seizoen in dienst zou blijven van de Spaanse grootmacht, maakte hij wel zeer veel indruk. Hij werd topscoorder van Spanje met 34 doelpunten, won de Europa Cup II door in de finale het enige doelpunt voor zijn rekening te nemen. Ook won hij in 1996 en 1997 de titel Wereldvoetbal van het Jaar.

Nadat Internazionale de spits naar Italië had gehaald, liet hij ook zien onder grote druk te kunnen presteren. Ronaldo was inmiddels een wereldtopper en had zware concurrentie van Iván Zamorano en Christian Vieri. Toch bleef de jonge Braziliaan scoren, in zijn eerste twee seizoenen 39 keer in 51 wedstrijden. In de Italiaanse Modestad raakte Ronaldo echter ook veel geblesseerd. Al met al was de spits er ruim twee jaar uit en maakte hij in de halve finale van het UEFA Cup toernooi tegen Feyenoord zijn rentree. Dit was in het seizoen 2001-2002. Met Internazionale won hij één prijs. Namelijk de nationale titel in 1999.

In 2002, het jaar dat Ronaldo voor de derde maal werd uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar, werd  Ronaldo door het hyper-ambitieuze Real Madrid weggekocht. Voorzitter Florentino Pérez van de Madrilenen kocht louter sterspelers en wilde ‘het beste elftal ooit’ creëren. Hierdoor kreeg Ronaldo’s nieuwe ploeg de bijnaam Los Galácticos. Hoewel Ronaldo cijfermatig erg sterk presteerde, waren de ruime vier jaren dat hij voor Real speelde niet erg succesvol. Ronaldo kampte vaak met overgewicht, wat de fans hem niet in dank afnamen. De door de fans gegeven bijnaam, El Gordo ‘De Dikke’, spreekt boekdelen.

Het was duidelijk dat bij de Braziliaan het beste eraf was. Met onder meer twee gewonnen wereldtitels en vele persoonlijke prijzen, doofde de kaars van Ronaldo via twee seizoenen AC Milan en twee seizoenen Corinthians langzaam uit. In februari 2011 hield het fenomeen van weleer het voor gezien.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *