Roy Keane (1971)

Roy Keane

Roy Keane ( 10 augustus 1971) was een felle en soms onbeheerste Ierse middenvelder die het grootste deel van zijn actieve loopbaan bij Manchester United speelde.

Als voetballer speelde Keane het grootste deel van zijn carrière bij Manchester United. Al waar hij in 1993 terecht kwam na 3 seizoenen voor Nottingham Forest te hebben gevoetbald. Bij Nottingham was de middenvelder drie jaar basisspeler en scoorde in totaal 22 keer. Keane was een belangrijke pion in het team van manager sir Alex Ferguson.

Eind 2005 vertrok Keane onverwacht bij Manchester, nadat club en speler na onderling overleg besloten het contract te ontbinden. Keane vertrok naar het Schotse Celtic, alwaar hij voor anderhalf jaar tekende. Aan het einde van het seizoen werd er wel nog een Testimonial georganiseerd voor Keane tussen Manchester United en Celtic.

Keane viel soms ook op door zijn onbeheerste acties. Zo kreeg hij het Patrick Vieira aan de stok in een wedstrijd van Manchester United tegen Arsenal. In 2001 brak Keane de knie van Alf-Inge Haaland, wat uiteindelijk leidde tot een schorsing van 5 wedstrijden en een boete van £150.000. Hij had ook regelmatig ruzie met scheidsrechters en grensrechters. Ondanks zijn agressieve gedrag is hij erg populair in zijn geboorteland Ierland.

Ook als international was Keane lange tijd een belangrijke speler en aanvoerder, en zag zich uitgeroepen tot de beste Ierse speler op het WK van 1994. In 2001 was hij een bepalende speler bij de kwalificatie voor het WK 2002 in Korea en Japan. Na onenigheid met bondscoach Mick McCarty vlak voor het WK gooide men hem uit de selectie en besloot hij (voorlopig) te stoppen als international. Hij keerde later wel terug onder trainer Brian Kerr en stopte definitief als international in 2005.

Na zijn actieve carrière was hij van augustus 2006 tot 4 december 2008 werkzaam als trainer van Sunderland AFC. Met Sunderland wist hij in z’n eerste seizoen als trainer te promoveren naar de Premier League. Dit door kampioen te worden van de Football League Championship.

Op 23 april kwam aan het licht dat Keane in dienst zou treden bij de Championship-club Ipswich Town als nieuwe trainer, hij tekende een contract voor twee jaar. Bij Ipswich Town werd Roy Keane de laan uitgestuurd wegens slechte resultaten. Hij kreeg opvolging door interim-coach Ian McParland.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *