Ruben Sosa (1966)

Ruben_Sosa_(Inter)

Rubén Sosa (25 april 1966) was een temperamentvolle Uruguayaanse aanvaller van onder meer Real Zaragoza en Internazionale, die niet te boek staat als de grootste vriend van Dennis Bergkamp.

De linksbenige aanvaller debuteerde al op zijn vijftiende in het professionele voetbal, bij Danubio uit zijn vaderland Uruguay. Zoals voor zoveel voetballers uit het continent Zuid-Amerika, was ook de droom van Sosa om in Europa te voetballen. Die droom kwam uit in 1985, toen hij een contract tekende bij Real Zaragoza. Met Los Blanquillos won hij in 1986 de Copa del Rey, hij tekende in de finale voor de enige treffer tegen Barcelona. Deze winst betekende deelname aan de Europacup 2 in het daaropvolgende seizoen. Daarin werden de Spanjaarden in de halve uitgeschakeld door Ajax. De heenwedstrijd – zie de beelden hieronder – was een heus waterballet. Met een doelpunt van Sosa, een rode kaart voor Johnny Bosman, maar nog belangrijker was dat Ajax de wedstrijd met 2-3 won. De return in Amsterdam werd door Ajax gewonnen met 3-0 waardoor de Amsterdammers zich kwalificeerden voor de finale (die werd gewonnen van Lokomotiv Leipzig).

Na zijn periode in Zaragoza speelde Sosa enkele jaren bij Lazio Roma, waarna hij in 1992 een contract tekende bij Internazionale. Bij de Nerazzurri zou hij zijn beste periode als voetballer kennen. Hij scoorde heerlijke doelpunten met zijn fluwelen linkerbeen en werd tweemaal clubtopscorer.  Hij vormde in Milaan een spitsenduo met Dennis Bergkamp, maar dat werd op z’n zachtst gezegd geen succes. Sosa was een extreem doelgerichte individualist en Bergkamp meer de man van combinaties. De extraverte Sosa klaagde echter juist dat Bergkamp een egoïst was en de Uruguayaan totaal niet zag staan, zowel binnen als buiten het veld. Dit kwam de temperamentvolle Zuid-Amerikaan op een boete van 15 duizend gulden te staan. Uiteindelijk vertrokken beide kemphanen in 1995 naar een andere club.

Voor Sosa betekende dat een contract in Duitsland, bij Borussia Dortmund. Hij zou echter nooit meer zijn niveau van Internazionale halen. Later zou hij nog voor diverse clubs spelen, waaronder voor Nacional waarmee hij driemaal landskampioen werd. In 2006 sloot hij zijn professionele carrière af bij Racing Club de Montevideo.  De Uruguayaanse legende speelde 46 interlands en scoorde hierin negentien keer.

(Foto – Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *