Rudolf Jozef ‘Ruud’ Krol (1949)

Ruud Krol

Rudolf Jozef ‘Ruud’ Krol (24 maart 1949) is zeer zeker een bekende naam in de voetbalwereld en komt dan ook vaak voor in het rijtje ‘een van de beste Nederlandse verdedigers aller tijden’. Daarnaast zijn er vele mooie anekdotes bekend over Krol. Genoeg reden om verder te lezen dus…

Krol begon zijn carrière bij de lokale club Rood-Wit Amsterdam en maakte daarna de overstap naar Ajax Amsterdam, waar hij speelde van 1968 tot 1980. Vervolgens besloot hij internationaal te gaan en ging spelen in Vancouver Napels en Cannes.

Zijn carrière bij Ajax was voor Ruud zeer succesvol. Hij won in totaal zes Eredivisie-titels, drie Europese bekers voor landskampioenen en een Wereldbeker. Tijdens zijn tijd bij Ajax was Krol een belangrijk onderdeel van het team. De ploeg die met recht de ‘Totale Voetbal’-generatie was. Het team stond verder ook bekend om hun vloeiende en technische speelstijl. Het won vele prijzen, zowel nationaal als internationaal. Hij vormde samen met Wim Suurbier, Johan Neeskens en Arie Haan de legendarische verdediging van Ajax.

Na zijn periode bij Ajax verhuisde Krol naar de Italiaanse club Napoli. Hier was hij een van de eerste Nederlandse voetballers die in de Serie A speelde. Hij speelde daar van 1980 tot 1983 en speelde in totaal 107 wedstrijden voor de club en scoorde eenmaal. Na Napoli speelde Krol nog twee seizoenen bij het Franse Cannes en keerde daarna terug naar Nederland om nog weer te gaan spelen bij zijn oude club, Rood-Wit Amsterdam.

Een grappige anekdote over Ruud Krol gaat over zijn periode bij de Franse club Cannes in de jaren ’80. Op een dag had Krol een probleem met zijn auto en kon hij niet naar de training komen. Hij belde de coach om te laten weten dat hij te laat zou zijn. De coach was echter niet blij met het nieuws en vroeg Krol om een oplossing te vinden.

Krol besloot toen om een fiets te huren en naar de training te fietsen. Maar de route naar de trainingsfaciliteit was niet bepaald vlak en Krol raakte al snel buiten adem. Toen hij uiteindelijk bij de training aankwam, was hij uitgeput en kon hij nauwelijks meer bewegen.

De andere spelers waren echter niet onder de indruk. Ze hadden de hele weg gelachen om de aanblik van hun normaal zo fitte en professionele teamgenoot die zichzelf zo in de problemen had gebracht. Het werd een hilarisch moment dat nog lang in de herinnering van de spelers zou blijven hangen.

Krol speelde ook een belangrijke rol in het Nederlandse nationale elftal. Hij maakte zijn debuut in 1969 en speelde in totaal 83 wedstrijden voor Oranje, en maakte vier doelpunten. Hij nam deel aan drie Wereldbekers en twee Europese kampioenschappen. Krol was bekend om zijn verdedigende kwaliteiten en leiderschap op het veld en werd vaak beschouwd als een van de beste verdedigers van zijn generatie.

Na zijn actieve voetbalcarrière begon Krol een carrière als voetbaltrainer. Hij begon als assistent-trainer bij Ajax voordat hij zijn eerste baan als hoofdtrainer kreeg bij Ajaccio, Zamalek en vervolgens de Zuid-Afrikaanse club Orlando Pirates in 2008. Krol was de eerste blanke trainer die in Zuid-Afrika aan de slag ging na het einde van de apartheid. Onder zijn leiding wonnen de Pirates verschillende prijzen, waaronder de Afrikaanse Champions League en de Afrikaanse Supercup.

Na zijn tijd in Zuid-Afrika keerde Krol terug naar Nederland om te werken als assistent-trainer bij Ajax. In 2007 kreeg hij de benoeming tot hoofdtrainer van de Tunesische club Club Africain. Krol leidde de club naar de halve finales van de Afrikaanse Champions League in 2008.

Hoewel Ruud Krol zijn hoogtepunt als speler in de jaren zeventig beleefde, blijft zijn naam ook nu nog bekend in de voetbalwereld. Zo wordt hij regelmatig genoemd als een van de beste verdedigers aller tijden. Daarnaast zien we zijn prestaties nog steeds bewonderd door voetbalfans over de hele wereld.

Er zijn veel anekdotes bekend over Ruud Krol, maar een van de meest opvallende gaat over een wedstrijd tegen Real Madrid in de Europa Cup 1 in 1973. Ajax speelde tegen Real Madrid in de halve finale van de Europa Cup 1 en Krol was zoals altijd een van de belangrijkste spelers in de verdediging van Ajax. In de uitwedstrijd in Madrid kreeg Krol echter te maken met een vervelende blessure. Hij had last van zijn enkel en het leek erop dat hij niet verder kon spelen.

Trainer Rinus Michels stuurde echter geen vervanger het veld op en Krol besloot door te spelen. Hij beet op zijn tanden en speelde de hele wedstrijd uit, ondanks de pijn. Ajax won de wedstrijd met 1-0 en Krol was een van de helden van de avond. Later vertelde Ruud Krol dat hij zichzelf had voorgehouden dat hij moest blijven spelen, omdat hij anders misschien nooit meer de kans zou krijgen om tegen Real Madrid te spelen. Het was een teken van de ongelooflijke wilskracht en doorzettingsvermogen van Krol, die altijd alles gaf voor het team.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *