Rui Costa (1972)

Rui Manuel César Costa (1972) was een zeer begaafde aanvallende middenvelder die een held werd bij Benfica. Vertrok naar Italië maar keerde terug bij Benfica als technisch directeur.

Rui Costa begon in de jeugdopleiding bij AD Fafe. Daar maakte hij in het seizoen 1990-91 zijn debuut in het eerste elftal. Hij was een zeer technische middenvelder die meteen opviel bij de grote clubs. Benfica trok het jonge talent aan. Hier liet hij in drie seizoenen zien van grote waarde te zijn voor de Portugese topclub. Hij pakte één keer de titel en veroverde één keer de beker. Hij scoorde 18 keer in 112 optredens. Het lukt Benfica niet om deze ster in wording te behouden. Het grote geld lag op de loer. Helaas voor Benfica werd dat ook de waarheid. In 1994 kwam Fiorentina met toen nog 100 miljoen gulden over de brug om deze aanvallende middenvelder op te pikken. Bij deze club zou het erg naar zijn zin hebben. Hier pakte drie bekers in zijn periode bij de ‘paarsen’. Hij ontwikkelde zich steeds meer en was met meerdere doelpunten belangrijker voor zijn team.  Zeven seizoenen zou Costa onder contract staan bij Fiorentina. 239 wedstrijden droeg hij het shirt van de club uit Florence. Hierin scoorde hij 40 keer.

Hij werd in het seizoen 2001/02 aangetrokken door het grote AC Milan. Die zagen in hem een belangrijke pion op het middenveld richting de grote prijzen. Hij begon geweldig in Milaan. Speelde veel wedstrijden en pakte al gelijk enkele mooie prijzen. De mooiste was wel in 2003 toen hij de Champions League won. Ook werd in 2004 de ‘scudetto’ gepakt. Na de komst van Kaká, de Braziliaanse concurrent voor de positie van aanvallende middenvelder, zat Rui Costa bij AC Milan meer op de bank dan dat hij wedstrijdminuten maakte. Daarom keerde de Portugees in mei 2006 terug naar Benfica. Hij kwam bij AC Milan in vijf seizoenen tot 169 wedstrijden waarin hij vier keer het net wist te vinden. Terug op zijn oude nest begon de begaafde middenvelder toch te vernemen dat hij ouder werd en speelde niet zoveel wedstrijden meer. In twee jaar droeg hij nog 43 wedstrijden het rood/wit. Eind 2007 kondigde hij zijn afscheid aan, dat in de zomer van 2008 plaatsvond. Hij bleef bij de club betrokken als technisch directeur.

In 1989 en 1991 werd Rui Costa met Portugal wereldkampioen op het WK Onder-20. Hij speelde destijds samen met onder meer Luís Figo en João Pinto. Met deze voetballers vormde Rui Costa in de jaren negentig de kern van het nationale elftal van Portugal. De middenvelder speelde vanaf 1993 in het nationale elftal, waarvoor hij 94 interlands heeft gespeeld. Na het EK 2004, waarbij Portugal in eigen land de finale tegen Griekenland verloor, stelde Rui Costa zich niet meer beschikbaar voor het nationale team.(Foto: Wikipedia)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *