Ruud Heus (1961)

Ruud Heus

Ruud Heus (24 februari 1961), is een voormalig linksback van AZ en Feyenoord. Dronken van geluk stond hij ooit met de schaal op de Coolsingel.

Ruud Heus begon zijn profcarrière bij AZ ’67. Bij het grote publiek is hij echter bekender als linksback van het Feyenoord uit het begin van de jaren ’90. In dit cultelftal stond hij in de verdediging naast mannen als John Metgod, John de Wolf en Sjaak Troost.

Hij speelde 239 wedstrijden in Rotterdam-Zuid. Voordat Gertjan Verbeek met z’n duimstok ging doe-het-zelven hingen er in de Feyenoord-kleedkamer twee haardrogers. Één voor Ruud Heus, en één voor de rest van de selectie, zo wil de overlevering.  (Bron: linkeballen.nl)

Bij Feyenoord won hij vier nationale bekers, de eerste editie van de Johan Cruijff Schaal en één landskampioenschap en haalde hij de halve finale van de Europacup II 1991/92. Hij scoorde er 10 maal. Heus sloot af waar hij begon: in Alkmaar bij AZ . Hier speelde hij in nog 1 seizoen 18 wedstrijden (1 goal), waarna hij zijn loopbaan deed stoppen.

Na zijn afscheid als betaald voetballer in 1997 trainde hij diverse amateurclubs en jeugdteams, onder ander Jong FC Dordrecht en BVV Barendrecht. Met ingang van seizoen 2010/2011 werd Ruud Heus hoofdtrainer van LRC Leerdam.

In maart 2012 werd Ruud Heus ontslagen bij LRC Leerdam. In augustus 2012 verkaste Heus naar FC Utrecht om het jeugtrainerkorps te versterken.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *