Ruud van Nistelrooy (1976)

Ruud van Nistelrooy

Rutgerus Johannes Martinus ‘Ruud’ van Nistelrooy (1 juli 1976) was een Nederlandse aanvaller en één van de besten ter wereld tussen 2001 en 2008. Van Nistelrooy kwam onder meer uit voor PSV, Manchester United en Real Madrid. Ook speelde hij zeventig interlands voor Oranje, hierin scoorde hij 35 maal.

Van Nistelrooy kwam via de amateurclubs Nooit Gedacht Geffen en RKSV Margriet terecht bij FC Den Bosch, waar hij als centrale middenvelder doorbrak in het voetbal. Samen met Anthony Lurling vormde hij een gevaarlijk duo waarin Van Nistelrooy vaak de aangever was en Lurling de afmaker. Na vier seizoenen pikte Foppe de Haan de talentvolle aanvaller op en verkaste hij voor 650.000 gulden naar sc Heerenveen.

In Heerenveen werd Van Nistelrooy gebruikt als spits en dit deed hij naar behoren. Zonder extreem veel te scoren, dertien treffers in 31 wedstrijden, werd hij toch geselecteerd voor Jong Oranje en verdiende hij een transfer naar PSV. Voor twaalf miljoen gulden werd Van Nistelrooy overgenomen van de Friezen. Bij PSV ontpopte Van Nistelrooy zich als een waar doelpuntenfenomeen, wat hem de bijnaam 008, license to score opleverde. Dit vanwege het rugnummer wat hij destijds droeg.

Als PSV’er kende Van Nistelrooy een bloeiperiode die werden ontsierd met enkele nare tegenslagen. Door een ernstige knieblessure miste hij bijvoorbeeld in 2000 het Europees Kampioenschap in eigen land. Door deze blessure kwam ook zijn transfer naar Manchester United op de tocht te staan maar uiteindelijk werd deze wel beklonken. Voor een kleine dertig miljoen euro verliet Van Nistelrooy Nederland en ging hij voetballen in Engeland. Hij nam afscheid met onder meer twee landstitels en twee Johan Cruijff schalen. Hij scoorde uiteindelijk 62 keer in 67 wedstrijden.

Als Mancunian brak Van Nistelrooy door naar de absolute wereldtop. Hij verdiende met zijn vele goals (in totaal 95 in 152 wedstrijden) al gauw de bijnaam Van the Man en wist het ene doelpunt aan de andere te rijgen. Van Nistelrooy wist het zelf treffend te omschrijven: “Doelpunten zijn als ketchup. Als het eenmaal komt, komt er direct heel veel.” Ook qua prijzen scoorde de spits veel. Hij pakte onder meer de landstitel in 2003 en werd in dat jaar ook topscorer van de Premier League. In 2006 kwam er een einde aan het Van Nistelrooy-tijdperk bij The Red Devils.

Een ruzie met manager Sir Alex Ferguson noopte de goaltjesdief te vertrekken. Voor vijftien miljoen euro trok Real Madrid hem aan. In Spanje ging Van Nistelrooy echter rustig door met scoren. In zijn eerste seizoen werd hij met 25 doelpunten topscorer van de Primera Division en pakte hij ook de landstitel. Ook het tweede jaar was met zestien doelpunten heel aardig, maar blessures begon hem parten te spelen.

In Januari 2010 resulteerde dit in een transfer naar het Duiste Hamburger SV, waar hij in anderhalf jaar tot twaalf doelpunten in 36 wedstrijden kwam. Zijn laatste jaar als profvoetballer beleefde Van Nistelrooy als spits van Malaga en op maandagmiddag veertien mei 2012 deelde Ruud van Nistelrooy mee te stoppen met voetballen.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *