Saeed Al- Owairan; de onvergetelijke voetballer van…Kees Jongkind

Saeed Al-Owairan

De Onvergetelijke Voetballer van… Kees Jongkind: Saeed Al-Owairan
Verslaggever Studio Sport en Andere Tijden Sport

Een speler die mij altijd bij zal blijven, is de spits van het nationale elftal van Saoedi-Arabië: Saeed Al-Owairan. Tijdens het WK 1994 in de Verenigde Staten volgde ik namens Studio Sport de tegenstanders van oranje. De eerste groepswedstrijd van het Nederlands elftal was tegen de Saoediërs. Tijdens een persconferentie van de bondscoach Jorge Solari voor de wedstrijd, probeerden de aanwezige Nederlandse journalisten wat meer te weten te komen over de komende tegenstander en vooral over de spits Al-Owairan.

In de kwalificatie had hij namelijk 18 van de 28 doelpunten gemaakt. Ik weet nog goed dat de gerenommeerde Dick van de Polder de vraag stelde: ‘Why is he called the prince of the desert?’ Ineens was er hilariteit alom omdat hij het laatste woord verkeerd uitsprak. Daardoor leek het of hij vroeg waarom Al-Owairan de prins van het toetje werd genoemd in plaats van de woestijn.

Saeed Al- Owairan

Ik kan me niet herinneren of Al-Owairan een goede wedstrijd tegen Nederland speelde. Oranje won met veel mazzel met 2-1 (kopbal Taument). Pas bij de derde groepswedstrijd kregen we te zien waartoe de prins van de woestijn in staat was. Ik stond achter het doel van De Goey bij de wedstrijd Marokko – Nederland.

In de rust werden de hoogtepunten getoond van de andere wedstrijd in poule F: Saoedi-Arabië – België. Daar was de ruststand 1-0. Het doelpunt verscheen op een groot scherm. We zagen hoe Al-Owairan halverwege de eigen helft de bal oppikte en aan een enorme slalom begon. Geen enkele rode duivel kreeg een voet tegen de bal. In volle run liet hij vijf verdedigers en ook doelman Preud’homme kansloos.

Toen de bal het net beroerde, klonk er een ahhh van bewondering door het stadion waar Nederland speelde. De actie deed denken aan de rush van Maradona tegen Engeland in ’86. Door dat doelpunt van Al-Oweiran, dat zesde staat op de ranglijst van mooiste WK doelpunten ooit, haalde Saoedi-Arabië de achtste finales.

De Arabische goalgetter is nooit naar een buitenlandse club verhuisd simpelweg omdat de wet in zijn land dat verbiedt. Tussen 1988 en 2001 speelde Saeed Al-Owairan voor El-Shabab in Riyad. Opmerkelijk feitje: hij is een jaar geschorst geweest wegens alcoholgebruik. Zijn bijnaam werd na zijn doelpunt in ’94 veranderd in: De Maradona van de Arabieren!

Met vriendelijke groet,
Kees Jongkind
Verslaggever Studio Sport en  Andere Tijden Sport