Sami Al-Jaber (1972)

Sami Abdullah Al-Jaber

Sami Abdullah Al-Jaber (11 december 1972) was een zeer ervaren spits die geldt als één van de beste aanvallers die het Saoedische voetbal ooit heeft voortgebracht.

Al-Jaber doorliep diverse jeugdteams in zijn vaderland voordat hij terecht kwam bij de topclub Al-Hilal. Daar maakte hij in 1988 zijn debuut in het eerste elftal. Als snel bleek hij een ware goaltjesdief te zijn. Met altijd een neusje voor de goal en zijn inzet werd hij een voorbeeld voor vele spelers in zijn land. In de twaalf jaar dat hij uitkwam voor de nationale topclub Al-Hilal, groeide hij uit tot het gezicht van het Saoedische voetbal. In deze periode werd hij vijf maanden uitgeleend aan het Engelse Wolverhampton Wanderers in 2000, waarmee hij de eerste Saoedi in het Engelse voetbal werd. Het werd echter geen succes. Super-Sami speelde daarna ook nog kortstondig voor Al-Ain FC alvorens hij weer terugkeerde bij Al-Hilal.

Met Al-Hilal won Al-Jaber zes keer de Saoedi-Arabische Eredivisie en vijf keer de nationale beker. Zijn twee mooiste prijzen won hij in 1191 en 2000. Toen won hij met Al-Hilal de Aziatische Champions League.

Voor het Saoedi-Arabisch voetbalelftal werd hij in 1990 voor het eerst opgeroepen; sindsdien speelde Al-Jaber 163 interlands waarin hij 44 maal doel trof. Hiermee behoort de aanvaller tot het selecte gezelschap voetballers die meer dan 150 interlands achter hun naam hebben staan.          Al-Jaber nam deel aan het WK 1994, het WK 1998, het WK 2002 en het WK 2006, waarin hij in totaal drie doelpunten maakte.

Al-Jaber is tijdens zijn lange loopbaan houder geworden van diverse records. Zo werd de Saoedi met zijn doelpunt tegen Tunesië op het WK 2006 de eerste Aziatische voetballer die op drie verschillende wereldbekers een doelpunt wist te maken: in 1994 tegen Marokko, vier jaar later tegen Zuid-Afrika en in 2006 tegen Tunesië. (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *