Santiago Cañizares (1969)

Santiago Cañizares

Santiago Cañizares (18 december 1969) speelde ruim driehonderd wedstrijden voor Valencia en was daar immens populair. In 2007 kwam hij jammer genoeg Ronald Koeman tegen.

Santiago Cañizares (1969), bijgenaamd cañete of dragón, begon zijn loopbaan in 1988 als doelman bij Real Madrid. Eerst in het C en B team van de Koninklijke om vervolgens verhuurd te worden aan Elche en Mérida. In 1992 maakte hij de overstap naar Celta de Vigo waar hij twee seizoenen het doel verdedigde. Daarna keerde hij de club uit Galicië de rug toe om terug te keren bij Real. In de vier seizoenen die hij er doorbracht wisselde Real regelmatig van eerste doelman. Dan weer viel de keus op de Duitser Bodo Illgner dan weer op Cañizares.

Zat van het stuivertje wisselen verkaste ‘cañete’ op 29-jarige leeftijd naar Valencia waar hij de opvolger werd van de legendarische Andoni Zubizzareta. Bij de club uit de sinaasappelstad groeide hij uit tot een fantastische sluitpost. Zijn spectaculaire manier van keepen en opvallende uitdossing met het platinablonde haar maakten hem ongekend populair.

In 2002 ging het even mis voor de extraverte doelman. In de badkamer bleek hij minder klemvast dan hij zelf dacht. Een fles aftershave glipte door zijn vingers en Cañizares stapte in de scherven. Het leverde hem een flinke en diepe wond op aan zijn rechtervoet. Niet alleen stond hij hierdoor een tijdlang aan de kant bij Valencia, Cañizares was ook international en het WK 2002 kon hij door het ongelukkige voorval op zijn buik schrijven.

Een vroegtijdig einde aan zijn carrière kwam in december 2007. Ronald Koeman werd trainer bij Valencia en Cañizares werd samen met Miguel Ángel Angulo and David Albelda uit de selectie gezet. Toen Koeman na een half jaar alweer werd ontslagen keerde Santiago terug bij de selectie. Timo Hildebrand en Juan Luis Mora waren echter eerste en tweede keus en er restte niet veel anders dan genoegen te nemen met een rol als derde doelman. In het door blessures geteisterde Valencia keerde Cañizares in april 2008 nog één keer terug tussen zijn geliefde palen. Een maand later leverde hij zijn contract in.

Santiago Cañizares kwam in 2012 nog één keer opvallend in het nieuws en wel als trending topic op twitter. Als bijlage bij een verstuurde tweet had hij een foto van zijn vrouw gevoegd, naakt onder de douche. Tien minuten later verwijderde hij het bericht, maar het was al te laat. Geschrokken door alle commotie beschuldigde hij zijn kinderen van de misdraging. Later kwam hij daar cryptisch op terug met de woorden. “People cannot live giving so many explanations. Your friends do not need them, your enemies do not believe them, and the stupid do not understand.”

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *