Savo Milošević (1973)

Savo Milošević (2 september 1973) werd tijdens het EK 2000 in België en Nederland samen met Patrick Kluivert, gekroond tot topscorer van het toernooi. Beide spelers wisten vijfmaal te scoren, al had Milošević er een wedstrijd minder voor nodig.

Milošević begon zijn loopbaan in eigen land bij Partizan Belgrado, waar hij na drie seizoenen en ruim zeventig goals vertrok. Het Engelse Aston Villa kocht hem, maar de linkspoot kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Hij scoorde ‘slechts’ 28 maal in drie jaar. In de zomer van 1998 werd Milošević getransfereerd naar het Spaanse Real Zaragoza. De Serviër was een meer dan gewaardeerde kracht bij deze club uit de Primera División. Tijdens meer dan de helft van zijn gespeelde wedstrijden wist hij het net te vinden. Milošević stond echter ook bekend om zijn organisatie van vele nachtelijke feesten. Een jaar bij Espanyol en een jaar bij Celta de Vigo maakte Milošević een echte teamspeler. Hij scoorde alsnog bijna 15 goals per seizoen, maar de Serviër liet anderen ook beter spelen.

Na 2,5 jaar voor jet Italiaanse Parma gespeeld te hebben, tekende de aanvaller een contract bij Osasuna, wat zijn vierde Spaanse werkgever werd. Milošević werd een lokale held door in de wedstrijden tegen de grote Spaanse clubs een immer beslissende rol te spelen. Zijn inzicht en briljante veldspel maakte de inmiddels allround geworden aanvaller enorm populair in Pamplona.

Na drie seizoenen liep het contact van de spits af en besloot hij nog voor een laatste avontuur te gaan. Dit avontuur vond hij in Rusland bij Rubin Kazan, nadat hij niet tot overeenkomst kon komen met Toronto FC uit Canada. De tijd bij Rubin Kazan legde Milošević geen windeieren, de club werd voor het eerst in haar geschiedenis kampioen van de hoogste afdeling van het Russische voetbal. Milošević scoorde de beslissende goal in de kampioenswedstrijd tegen FK Saturn, waardoor Rubin Kazan de derde kampioen werd welke niet uit Moskou afkomstig is. Dit is tevens het laatste wapenfeit van de speler Milošević, daar hij na dat seizoen stopte met voetballen.

Door de constant goede prestaties bij zijn clubteams heeft de internationale carrière van Milošević maar liefst bijna veertien jaar geduurd. De aanvaller debuteerde reeds in 1994 tijdens de vriendschappelijke wedstrijd van Joegoslavië tegen Brazilië. Hij speelde voor zijn land tijdens het WK 1998 en het EK 2000. Toen Joegoslavië later overging in Servië & Montenegro was Milošević nog steeds één van de vaste waarden.

Het EK 2000 werd voor Milošević qua gevoel een beetje een dubbel toernooi. Het werd zijn beste toernooi door zijn vijf doelpunten. Hij werd daar samen met Patrick Kluivert, gekroond tot topscorer van het toernooi. Savo Milošević had er één wedstrijd minder voor nodig. Maar in de kwartfinale gingen ze hard onderuit tegen Nederland met 6-1. Tijdens het WK van 2006 in Duitsland speelde Milošević zijn 100e internationale wedstrijd. (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *