Sean Dundee (1972)

Sean Dundee (7 december 1972) was een kleurrijke Zuid-Afrikaanse voetbalnomade die in zeventien seizoenen profvoetbal bij maar liefst tien clubs speelde. Werd ook wel ‘Sonnyboy’ genoemd vanwege zijn onbekommerde levensstijl. (Foto YouTube)

De spits begon zijn loopbaan in Zuid-Afrika bij Bayview Durban en D’Alberton Callies Durban, voordat hij in 1992 een contract tekende bij de Stuttgarter Kickers. Twee jaar later verkaste hij naar TSF Ditzingen en een jaar later volgde zijn eerste optreden in de Bundesliga bij de Karlsruher SC (KSC). Dundee maakte al snel naam als goaltjesdief en in de eerste twee seizoenen liet hij het vijandelijke doelnet 33 keer bollen.

De Duitse pers noemde Sean inmiddels liefkozend ‘Dundee, das Torkrokodil’. Een woordspeling op de destijds populaire speelfilms met Crocodile Dundee in de hoofdrol.

Dundee’s Torinstinct was ook opgevallen bij de Duitse nationale ploeg en via een versnelde inburgeringsprocedure werd hij tot Duitser genaturaliseerd om de Nationalmannschaft aan goals te helpen. Het liep anders. Dundee speelde geen minuut voor de Duitse ploeg. Het bleef bij één interland die hij vanaf de reservebank beleefde.

In 1998 scheidden de wegen van KSC en Dundee. Zijn turbulente privéleven zorgde voor meer opwinding dan zijn prestaties op het veld en hij wisselde naar Engeland om, als vervanger van de geblesseerde Robbie Fowler, de kleuren van Liverpool te verdedigen. ‘Ik ben zo net zo snel als Michael Owen’, blufte Dundee voor zijn overgang naar The Reds. ‘In werkelijkheid blijkt hij zo traag als een goederentrein’, aldus de kritische Britse pers. Na één seizoen hield Dundee het voor gezien in Liverpool. De spitsen Karl-Heinz Riedle en Michael Owen bleken een té hecht en goed ingespeeld koppel te zijn en het lukte Dundee niet om een basisplaats te verwerven. Bovendien maakte Fowler na enige tijd zijn rentree in de ploeg.

En zo keerde Dundee in 1999 terug naar Duitsland en ging aan de slag bij VFB Stuttgart. De doelpuntenmachine haperde echter en das Torkrokodil bereikte, ook als gevolg van terugkerende blessures, nooit meer de grote vorm van weleer. In vier seizoenen kwam hij tot slechts 25 doelpunten. In 2003 verkaste hij naar Austria Wien, bleef er één seizoen en voegde zich weer bij de Karlsruher SC dat inmiddels in de tweede Bundesliga uitkwam.

In mei 2006 ondertekende Sonnyboy een contract bij Kickers Offenbach dat hem in de winterstop uitleende aan de Stuttgarter Kickers dat in de Regionalliga Süd uitkwam. Hij scoorde slechts één keer en in 2008 tekende hij een verbintenis voor één seizoen bij de club met de prachtige naam AmaZulu FC uit zijn geboorteplaats Durban in Zuid-Afrika. Na afloop van zijn contract beëindigde Dundee zijn loopbaan.

Gedurende zijn carrière kreeg Dundee regelmatig te maken met hardnekkige rugproblemen, waarschijnlijk oorzaak van het zware lichamelijke werk dat hij gedurende zijn jeugd had moeten doen.

Sinds 2009 runt Dundee de Future Stars Academy. Een voetbalacademie voor de toekomstige sterren van het Zuid-Afrikaanse voetbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *