Sebastián Pardo (1982)

Sebastián Eduardo Pardo

Sebastián Eduardo Pardo (1 januari 1982) was een Chileense, lichtvoetige middenvelder die ook op de linkervleugel uit de voeten kon. Pardo genoot zijn opleiding bij Universidad de Chile en debuteerde in 1999 voor deze ploeg. Dit eerste jaar bleef het bij een paar invalbeurten. Het jaar erop won de ploeg de nationale beker met een zeer sterk spelende Pardo. Vanaf dat moment werd Pardo gezien als één van de meest veelbelovende voetballers van Chili.
Sebastian Pardo wekte de interesse van Europese clubs op door in Argentinië furore te maken op het WK onder 21. Pardo scoorde in drie duels één keer en werd geroemd om zijn creatieve oplossingen, zijn fluwelen linker en zijn uitstekende spelinzicht. Feyenoord raakte onder de indruk van de Chileen en repte in een Chileense krant zelfs over ‘de nieuwe Rivaldo’. El Golpeador vertrok in eerste instantie op huurbasis naar de Rotterdammers met een optie tot koop.

Bij Feyenoord speelde Pardo in zijn eerste jaar, onder leiding van hoofdtrainer Bert van Marwijk, achttien wedstrijden waarin hij drie keer scoorde. Echt populair werd hij toen hij in de Champions League wedstrijd tegen Newcastle United, de enige treffer voor zijn rekening nam. Hierdoor nam de belangstelling toe van clubs in binnen- en buitenland. De Chileen besloot om bij Feyenoord te blijven en tekende een contract voor vier jaar.

In de vijf seizoenen dat Sebastián Pardo voor Feyenoord speelde, wist hij nooit echt door te breken. Ondanks dat iedereen zijn grote talent kon zien.

In de zomer van 2007 vertrok Pardo op huurbasis naar Excelsior. Ook bij de Kralingers kon hij geen potten breken. Blessures hielden hem aan de kant. Wanneer hij wel speelde kon hij geen indruk achter laten. Ook kreeg hij te maken met een schorsing. In een wedstrijd tegen hekkensluiter Willem II verloor de Chileen zijn hoofd. Nadat Christophe Gregoire op zijn enkel was gaan staan, sprong Pardo op voor een kopstoot naar zijn Belgische tegenstander. Hierop kreeg hij een rode kaart en mocht hij de kleedkamer opzoeken. Dit zou een schorsing betekenen van vier wedstrijden. Tegen het einde van het seizoen degradeerde Excelsior naar de eerste divisie. Pardo speelde 19 wedstrijden waarin hij slechts eenmaal wist te scoren.

In overleg met Feyenoord werd in 2008 zijn contract ontbonden en keerde hij terug naar zijn vaderland om te spelen voor zijn oude club Universidad de Chile.
In 2009 beëindigde Pardo zijn loopbaan wegens familieomstandigheden.

Echter in 2011 blies hij zijn carrière weer nieuw leven in. Hij ging aan de slag bij Unión Temuco en later bij Coquimbo Unido. Hier zou hij in 2014 zijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen hangen.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *