Sérgio Conceição (1974)

Sérgio de Paulo Conceição Marceneiro (15 november 1974) is een Portugees die zijn voetbalcarrière afsloot op 14 november 2009  bij PAOK Saloniki in Griekenland. Van juni 2010 tot juni 2011 was hij assistent-trainer bij Standard Luik, waarvoor hij van 2004 tot 2007 voetbalde.

Conceição begon als profvoetballer bij het bescheiden FC Penafiel. Via Leça FC en FC Felgueiras kwam hij in 1996 bij topclub FC Porto, waar hij twee jaar bleef. Met FC Porto won Conceição tweemaal de landstitel en de Portugese beker. In 1998 contracteerde Lazio Roma Conceição. Met de club uit de Italiaanse hoofdstad werd hij in 2000 landskampioen. Datzelfde jaar vertrok Conceição samen met de Argentijn Matías Almeyda van Lazio naar AC Parma, als onderdeel van de miljoenentransfer van de Argentijnse spits Hernán Crespo die de omgekeerde weg aflegde.

Na een jaar bij Parma vertrok Conceição naar zijn derde Italiaanse club, Internazionale. In de zomer van 2003 keerde de Portugees terug naar Lazio, maar zijn tweede periode bij deze club was weinig succesvol. Conceição speelde slechts zeven competitieduels en in de winterstop vertrok hij naar FC Porto. Ook daar kwam Conceição, mede door een zware blessure, weinig tot spelen. In 2004 maakte Conceição, mede dankzij de goede relaties van Luciano D’Onofrio, de opmerkelijke overstap naar Standard Luik. Hij werd de grote vedette. De fans gaven hem de bijnaam El Maestro en roemen hem om zijn vechtlust, winnaarsmentaliteit, dribbels, afgemeten voorzetten en gevaarlijke schoten.

In november 2009 stopte hij op 35-jarige met onmiddellijke ingang zijn voetbalcarrière.

Sergio Conceição was lange tijd een belangrijke speler van het Portugees voetbalelftal. Hij debuteerde op 9 november 1996 tegen Oekraïne en Conceição was er bij op Euro 2000 en WK 2002.

Nadat Conceição stopte met voetballen, werd hij sportief directeur bij PAOK Saloniki In mei 2010 werd hij assistent-trainer bij Standard Luik. Hij bleef er één seizoen: toen Dominique D’Onofrio op het einde van het seizoen opstapte, stapte hij mee op.

Op 18 januari 2006, won Conceição de “Gouden Schoen”. De prijs voor meest verdienstelijke speler in de Belgische competitie van het jaar 2005. De show rond de prijsuitreiking eindigde bijna in een anticlimax toen bij de prijsuitreiking bleek dat hij (nog) niet aanwezig was. Toen Michel Preud’homme als technisch directeur van Standard Luik zijn prijs voor hem in ontvangst kwam nemen, dook hij toch plots op in de zaal, na een helikoptervlucht.

Hier de beelden van zijn carrierè bij PAOK Saloniki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *