Sieb Dijkstra (1966)

Sieb Dijkstra

Sieb Dijkstra (20 oktober 1966) was een keeper die vooral in Schotland furore maakte, hij werd er in de jaren ’90 tweemaal verkozen tot keeper van het seizoen in de Premier League.

De sluitpost leerde het keepen bij de jeugd van Roda JC. Via enkele amateurclubs kwam hij opnieuw terecht op Kaalheide, maar daar kreeg het keeperstalent geen kans van trainer Jan Reker. Die koos voor de Pool Henryk Bolesta als eerste keeper. Dijkstra werd uitgeleend aan AZ en maakte daar zijn eredivisie-debuut. In de kaasstad deed hij het prima, maar de club kon geen geld ophoesten om de lange keeper definitief over te nemen. Zijn keepersloopbaan leek op een dood spoor uit te lopen na een weinig succesvol verblijf bij Hasselt en opnieuw Roda JC en hij overwoog zich al over te schrijven naar de amateurs.

Het Schotse Motherwell bood in 1991 uitkomst. Na een proefperiode kreeg Dijkstra een contract en groeide hij er uit tot een gevreesde keeper. Hij heerste in de lucht en deinsde voor niemand terug. Uitermate geschikt dus voor het Schotse voetbal. Hij groeide dan ook uit tot een grote publiekslieveling bij ‘The Steelmen’ en kon er niet meer anoniem over straat.

In 1994 verdiende Sieb Dijkstra een contract bij Queens Park Rangers. Trainer Gary Francis vond dat Dijkstra kon uitgroeien tot een sensatie in de Premier League. Een succesvol verblijf leverde het in Londen echter niet op. Francis vertrok, Dijkstra verloor zijn plek en zou in twee seizoenen slechts elf wedstrijden keepen in de hoofdstad. Na enkele uitleenbeurten keerde hij in 1996 weer terug naar Schotland om voor Dundee United te voetballen. Op Tannadice Park kende hij een uitstekende periode. In 1998 grepen Dijkstra en consorten net naast de Scottish League Cup (3-0 verlies in de finale tegen Celtic) en de ploeg eindigde steevast op de hoogste plaatsen. Dijkstra won in 1997 de prijs van beste keeper van de League, eerder gebeurde dat al in 1994.

Het Nederlandse publiek zou Sieb Dijkstra nog eenmaal zien als keeper in de Eredivisie. Onder trainer Robert Maaskant speelde in het seizoen 2000/2001 bij RBC. Dat is echter nooit een succes geworden. RBC kende een kansloos seizoen en degradeerde al vroeg weer naar de Eerste Divisie. Dijkstra zou nooit zijn niveau behalen dat hij in Schotland kende.

Na zijn carrière keerde de sluitpost weer terug naar ‘zijn’ Limburg, waar hij op dit moment een keepersschool runt: Keepersschool Parkstad Limburg. Hij vindt het hoog tijd dat Ronald Watterreus een opvolger krijgt als Limburgse topkeeper.

(Foto – ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *