Silvio Piola (1913 – 1996)

Silvio_Piola_-_1937_-_SS_Lazio

Silvio Piola (29 september 1913 – 4 oktober 1996) was een Italiaanse goalgetter. Met 290 treffers is hij nog steeds recordhouder in Italië. Is met veertig jaar, vier maanden en negen dagen tevens de oudste doelpuntenmaker ooit in de Serie A.  Hij legde er de jaren ‘40 en ‘50 van de vorige eeuw maar liefst 290 in het netje .

Piola sloot zich in 1929, op 16-jarige leeftijd, aan bij Pro Vercelli uit het noorden van Italië. In die tijd kwam Pro Vercelli uit op het hoogste niveau in Italië, de Divisione Nazionale. Een jaar later maakt hij zijn debuut in het vlaggenschip van de club. Hij liet direct zien dat hij een neusje voor doelpunten had. In het eerste seizoen scoorde hij direct dertien maal. In de jaren die volgden bij Pro Vercelli, bleef Silvio dat doen waar hij goed in was: veel scoren. In 127 wedstrijden maakte hij 51 goals.

In 1934 verhuisde Piola naar het zuiden van Italië om de kleuren van Lazio Roma te verdedigen. Bij Lazio groeide hij uit tot een hele grote meneer. Hij bleef er negen seizoen en liet in 227 wedstrijden 143 keer het netje trillen. Hij werd twee keer topscorer van de Serie A, in 1937 en 1943.

In het laatste oorlogsjaar vertrok Piola naar Torino. Hij speelde 23 wedstrijden waarin hij het ongelooflijke aantal van 27 doelpunten neertelde. Toen de laatste kruitdampen van de oorlog waren opgetrokken verkaste hij naar Novarra. Hij verliet de club echter al snel om zich aan te sluiten bij Juventus in Turijn. Hij verdedigde de kleuren van de Oude Dame van 1945 tot 1947. Daarna keerde hij terug naar Novarra, waar hij nog zeven seizoen actief was. Hij maakte in die periode nog 86 doelpunten.

Als international beleefde Piola ook mooie moment. Door de Tweede Wereldoorlog kwam hij slechts tot 34 caps. Hij maakte daarin dertig goals. Zijn grootste succes maakte hij mee in 1938. In de WK finale tegen Hongarije maakte hij twee doelpunten. In de aanval werd hij geflankeerd door de legendarische aanvallers Giuseppe Meazza en met Giovanni Ferrari. Italië won de finale met 4-2.

In 1939 maakt hij een opmerkelijke doelpunt, met de hand. Nota bene tegen Engeland. Datzelfde land kreeg 47 jaar later een vergelijkbaar doelpunt te verwerken van ene Diego Armando Maradona.

In 1954 besloot Silvio dat het genoeg was. Op 41-jarige leeftijden borg hij de schoenen definitief op. Het einde van een glansrijke carrière waarin hij niet alleen 290 keer scoorde maar ook nog eens bij drie verschillende clubs topscorer aller tijden werd: Pro Vercelli, Lazio Roma en Novarra. Bovendien is hij met veertig jaar, vier maanden en negen dagen nog steeds de oudste doelpuntenmaker ooit in de Serie A.

Silvio Piola stierf in 1996 op 83-jarige leeftijd. Na zijn dood werden twee stadions naar hem vernoemd. Dat van Pro Vercelli en van Novarra.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *