Sjaak Polak (1976)

Sjaak Polak

Jacques Mozes ‘Sjaak’ Polak (18 februari 1976) was een middenvelder die ook als verdediger uit de voeten kon. De Hagenees verwierf bekendheid met zijn geweldige linkerbeen en zijn legendarische uitspraken.

Polak belandde vrij laat in het betaalde voetbal. Als twintigjarige jongen werd hij met SVV Scheveningen algeheel landskampioen bij de amateurs, waarna Excelsior hem contracteerde. Bij de Kralingers veroverde Polak direct een basisplaats en bleef hij tot januari 2001 voetballen.

FC Twente nam de linkerflankspeler vervolgens over, waarmee hij direct de KNVB beker veroverde door PSV na strafschoppen te verslaan. Na drie jaar FC Twente en vervolgens één seizoen ADO Den Haag, tekende Polak in 2005 een contract bij Sparta Rotterdam. In Rotterdam ontpopte hij zich tot een penaltyspecialist.

Na drie jaar liep het contract van Polak af en wilde het Israëlische Maccabi Tel Aviv de voetballer aantrekken. Niets leek een transfer in de weg te staan, totdat Polak hoorde dat hij zijn Nederlandse paspoort moest inleveren wilde hij speelgerechtigd worden. Hier voelde hij niets voor en besloot daarop naar BV Veendam te vertrekken.

In Veendam verbleef Sjaak Polak echter maar één seizoen, om vervolgens nog één seizoen bij RBC Roosendaal te spelen. Na enkele seizoenen voetbal bij amateurclub SVV Scheveningen was Polak ook nog even werkzaam bij de Dayton Dutch Lions in de Verenigde Staten.

Na het actieve voetbal zagen we Polak terug als trainer van Quick boys 2 en geeft hij met zijn eigen bedrijf voetbalclinics en verzorgt hij kinderfeestjes. In het seizoen 2012/13 werd hij trainer van Hoekpolder.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *