Stanley Matthews (1915 – 2000)

Stanley Matthews

Sir Stanley Matthews (1 februari 1915 – 23 februari 2000) is een legendarische Engelse voormalig vleugelspits die jarenlang uitkwam voor Stoke City en Blackpool. The Wizard of the Dribble kwam daarnaast 54 maal uit voor de Engelse nationale ploeg. Ook was hij in 1956 de eerste winnaar van de verkiezing Europees voetballer van het Jaar. Ook wel de Gouden Bal geheten.

Matthews werd geboren in Stoke-on-Trent en viel als jonge knul al snel op bij Stoke City. De rechtsbuiten debuteerde op vijftienjarige leeftijd voor The Potters en groeide al gauw uit tot een belangrijke speler voor de club. Zijn snelheid, geweldige crosspass en intelligentie maakte van Matthews een gevreesd aanvaller.

Prijzen kwamen er echter voor de Tweede Wereldoorlog niet in de prijzenkast. Tijdens deze oorlog diende Matthews de Engelse Royal Air Force, om in 1945 zijn loopbaan weer te vervolgen bij Stoke, al bleef hij hier niet lang.

Na twee seizoenen haalde Blackpool de inmiddels 32-jarige aanvaller voor 11.500 pond op. En ondanks dat hij al aardig op leeftijd geraakte, brak nu pas de sterkste periode aan in de loopbaan van Matthews. Met Blackpool pakte hij in 1953 de FA Cup. In 1956, hij was alweer 41, werd hij verkozen tot Europees voetballer van het Jaar. Een unieke prestatie voor de aanvaller, die zelf aangaf hiertoe in staat te zijn door het onthouden van zowel alcohol als tabak. Ook was Matthews vegetariër.

Hij bleef bij Stoke tot het einde van zijn spelersloopbaan. Zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau speelde hij op 5 februari 1965, kort na zijn vijftigste verjaardag. Matthews was daarmee ruim 50 jaar de oudste profvoetballer aller tijden. Dit totdat Kazuyoshi Miura zijn record op 5 maart 2017 verbrak. Na zijn stoppen werd Matthews, als eerste Britse voetballer, geridderd. Hij was drie jaar trainer van Port Vale FC. Daarna verhuisde hij naar Malta, waar hij de club Hibernians trainde. Later trainde hij Stan’s Men in Soweto en Canada.

Tot zijn vijftigste bleef Matthews actief als voetballer op het hoogste niveau in Engeland, om tot 697 wedstrijden te komen. Logischerwijs is Stanley Matthews dan ook opgenomen in het Engelse  Football Hall of Fame en is hij geridderd in de Orde van het Britse Rijk. Op 23 februari 2000 overleed Sir Stanley Matthews op 85-jarige leeftijd.

(Foto: Gahetna.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *