Stefan Babovic (1987)

Stefan Babovic (7 januari 1987) was een type ‘eeuwig talent’. Door zijn pa gehaald, door zijn pa betaald, speelde hij slechts elf officiële wedstrijden voor Feyenoord waarin hij twee doelpunten wist te produceren.

De Servische middenvelder speelde in eigen land voor FK Partizan, OFK Beograd en FK Vozdovac. Daarnaast speelde hij ‘buitenlands’ voor FC Nantes, Feyenoord en Real Zaragoza. In 2016 besloot Stefan te stoppen nadat hij clubloos was geworden. De teller bleef daarmee staan op 238 wedstrijden waarin hij 38 maal de bal tegen het nylon wist te werken.

De naam Stefan Babovic duikt het eerst op als hij onder contract komt bij de Servische club FK Partizan. Deze club uit het thuisland van Stefan komt uit Belgrado. Thuiswedstrijden worden in het Partizanstadion gespeeld, met een capaciteit van 32.887 toeschouwers. Babovic speelde er drie seizoenen en verkastte daarna naar OFK Beograd dat ook uitkomt in de Servische Superliga. De dan 19 jarige Babovic wist zich in 2006 in de kijker te speler van FC Nantes en verhuisde, op huurbasis, naar Frankrijk.

Babović haalde in het seizoen 2008/09 het nieuws toen hij zijn Nantes-ploeggenoot Djamel Abdouyn buiten bewustzijn schopte. Een dag voor de eerste wedstrijd van het seizoen schopte Babovic zijn ploeggenoot Djamel Abdoun namelijk zo hard dat hij volledig knock-out ging. Het is niet bekend geworden wat de aanleiding voor dit incident was. Het leverde Abdoun een gebroken kaak op en hij kreeg vervolgens een week lang te eten door een rietje. Babovic kreeg door de clubleiding een boete opgelegd en moest enkele jeugdteams van FC Nantes helpen.

Het eerste seizoen komt de middenvelder van een meter en tachtig centimeter tot vijftien wedstrijden en weet de club te overtuigen. Een contract is daarna een formaliteit. In het seizoen komt Stefan weer tot vijftien wedstrijden (wederom geen goals). Als hij in het seizoen 2009/2010 drie wedstrijden vol heeft gemaakt voor Nantes, klopt Feyenoord aan de deur. Babovic gold al jaren als een belofte, maar wist dat niet echt waar te maken. Toch was Feyenoord-trainer Mario Been onder de indruk van de Serviër: “Die wil ik er wel bij hebben. Een fantastische speler, dat zie je meteen.” En zo geschiedde..

Babović kwam vanaf augustus 2009 een jaar uit voor Feyenoord, dat hem huurde van FC Nantes. Onder aanvoering van Leo Beenhakker werd een speciale constructie op poten gezet en diens vader had daar een belangrijk aandeel in. Zijn salaris bij Feyenoord werd namelijk deels betaald door zijn vader. Als proefspeler maakte Stefan een goede indruk, maar werd uiteindelijk toch te duur bevonden door de leiding van Feyenoord. Babovic zou uiteindelijk slechts elf officiële wedstrijden spelen (twee doelpunten).

Toch wekte de passievolle middenvelder uit Servië sympathie bij de aanhang van Feyenoord. Bij de fans van Feyenoord was de linksbenige middenvelder Babovic voer voor mooie spreekkoren: “Stefan Babovic..Stefan Babovic. Door zijn pa gehaald, door zijn pa betaald, Stefan Babovic!” Voor Feyenoord scoorde hij de 2-0 in de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch, de 1-1 tegen FC Groningen in de Kuip en de 0-1 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen VV Hierden. Aan het einde van seizoen wilde Feyenoord echter toch niet verder met Babović en dus keerde hij terug naar zijn geboorteland.

‘Babo’ tekende in augustus 2010 een tweejarig contract bij FK Partizan, dat hem transfervrij inlijfde. Hij scoorde meteen acht competitiedoelpunten in zijn comeback-seizoen bij de club met de bijnaam ‘Crno-beli’. Ze wonnen hierdoor voor de vierde maal op rij de landstitel. Hij scoorde ook twee doelpunten in vier wedstrijden in de Servische Cup, die tevens door Babovic en zijn teammakkers werd geconfisceerd. In het volgende seizoen, won Babović zijn tweede opeenvolgende kampioenschap met Partizan.

In 2012 ging de Serviër naar Real Zaragoza. Hij tekende een driejarige overeenkomst. Hij maakte zijn officiële debuut voor de club in een 0-2 verlies voor Real Sociedad op 16 september 2012. In het seizoen 2012-13 kwam Babović tot negen competitie optredens. Na de degradatie van de club uit de Primera División zag Babovic zijn Spaanse contract in 2013 al weer ontbonden. Hij toog wederom naar Servië, speelde nog twee seizoenen voor FK Vozdovac en nog twee seizoenen voor FK Partizanen en besloot toen te stoppen. De voetbalcirkel was rond en er was geen club meer voor hem, dus hij vond het welletjes. De teller bleef daarmee staan op 238 officieel gespeelde wedstrijden waarin hij 38 maal scoorde.

In november 2007 debuteerde Stefan Babovic in het Servisch voetbalelftal. Dit was in de wedstrijd tegen Kazachstan on 24 November 2007. Uiteindelijk kwam de langharige Serviër vier maal uit voor zijn geboorteland. Hierin wist hij niet te scoren.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *