Stefano Borgonovo (1964-2013)

Stefano Borgonovo

Stefano Borgonovo (17 maart 1964 – 27 juni 2013) was een Italiaanse spits van onder meer AC Milan en Fiorentina die op 27 juni 2013 overleed aan de gevolgen van de spierziekte ALS.

Het voetbaltalent van Borgonovo werd al snel onderkend, op 10-jarige leeftijd werd hij al gescout door Como Calcio, dat zeker in die tijd gold als een van de beste jeugdopleidingen van Italië. Op 17-jarige leeftijd maakte de talentvolle aanvaller zijn debuut voor Como in de wedstrijd tegen Ascoli.

In 1986 werd Borgovono gekocht door AC Milan. Eerst werd hij voor twee jaar ‘teruggeleend’ aan Como en in 1988/89 aan Fiorentina. Hier vormde hij met Roberto Baggio een uitstekend spitsenkoppel, ze werden ook wel ‘B2’ genoemd.

In 1989 ging hij dan eindelijk écht voor de club spelen waar hij onder contract stond, AC Milan. Bij de Rossoneri had hij echter te maken met grote concurrentie, want wereldspits Marco van Basten was de absolute nummer één in de pikorde van trainer Arigo Sacchi. Niettemin leverde hij een belangrijk aandeel in de uiteindelijke winst van de Europa Cup 1. In de halve finale scoorde hij een belangrijke goal tegen Bayern München. De heenwedstrijd eindigde in 1-0 voor AC Milan door een penalty van Van Basten. In de return was de stand na reguliere speeltijd 1-0 voor Bayern, door een doelpunt van Thomas Strunz. Borgonovo scoorde in de verlenging op fraaie wijze voor de cruciale gelijkmaker. Uiteindelijk werd de wedstrijd met 2-1 verloren, maar Milan kwalificeerde zich voor de finale. Die werd gewonnen van Benfica door een goal van Frank Rijkaard.

Aan het eind van dat seizoen vertrok Borgonovo toch weer naar het paars-wit van Fiorentina. Later speelde hij nog bij Pescara, Fiorentina en Brescia om vervolgens in 1996 zijn carrière te beëindigen. Later werd hij onder meer jeugdtrainer.

In 2008 werd bekend dat de drievoudig international leed aan de ernstige spierziekte ALS (in het Italiaans afgekort als SLA). Tijdens zijn ziekteproces zijn er veel maatschappelijke initiatieven genomen om geld in te zamelen ter bestrijding van deze ongeneeslijke ziekte, waaronder enkele voetbalwedstrijden. Vele voetbalsterren, waaronder Marco van Basten, gaven hierbij acte de présence. Daarnaast is enkele jaren geleden zijn eigen stichting, ‘La fondazione Stefano Borgonovo Onlus’ opgericht.

Voor Stefano Borgonovo zelf mochten de inspanningen uiteindelijk niet meer baten, hij overleed op 27 juni 2013. De ‘held van Beieren’ is slechts 49 jaar geworden. Borgonovo laat een vrouw en vier dochters na.

(Foto – Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *