Steve Stone (1971)

Steven Brian ‘Steve’ Stone (20 augustus 1971) is een gewezen middenvelder uit Engeland. De kale Stone speelde jarenlang voor Nottingham Forest en kwam daarnaast ook nog uit voor Aston Villa, Portsmouth en Leeds United. De negenvoudig Engels international is tegenwoordig hulptrainer bij Newcastle United.

Stone is afkomstig uit de jeugdopleiding van Newcastle United en kwam in 1989 bij de eerste selectie, waar ook onder meer Bryan Roy deel van uit maakte. Op zijn debuut moest hij echter nog twee jaar wachten, in 1991 mocht hij voor het eerst opdraven. Het bleek het begin te zijn van een lange loopbaan bij Nottingham. In 1993 was hij een onbetwiste basisspeler en kwam hij ook in beeld voor het Engelse nationale team. Hiervoor maakte hij in 1995 zijn debuut, tegen Noorwegen. Uiteindelijk werd Stone ook opgeroepen voor de selectie die Engeland in eigen land ging vertegenwoordigen tijdens het Europees Kampioenschap in 1996.  Stone, die driemaal mocht invallen tijdens het toernooi, werd uiteindelijk in de halve finale uitgeschakeld door Duitsland.

Na het Europese Kampioenschap trekt Stone weer naar Nottingham en zou hij er nog tot 1999 spelen. Onder meer met Pierre van Hooijdonk, die tussen 1997 en 1999 voor de club speelde. Stone vertrok in januari 1999 voor acht miljoen euro naar Aston Villa, waar hij precies vijf jaar zou voetballen, alvorens hij besloot te vertrekken naar Portsmouth. Het eerste half jaar nog op huurbasis, vervolgens drie jaar als contractspeler. In 2005 speelt Stone ook nog twaalf wedstrijden voor Leeds United, waar hij na veelvuldig blessureleed besluit te stoppen. Hierna ging de oud-middenvelder verder als trainer, wat hem nu dus in Newcastle heeft gebracht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *