Stijn Vreven (1973)

Stijn Vreven

Stijn Vreven (18 juli 1973) tackelde en provoceerde in Nederland voor FC Utrecht, Vitesse en ADO Den Haag. De Belgische cult-indiaan had als typerend motto: “Op mentaliteit verliezen is het ergste wat er is”.

De bloedfanatieke Belg met de fraaie paardenstaart begon zijn carrière bij KV Mechelen. Waarvoor hij in het seizoen 1993/1994 acht wedstrijden speelde. Daarna leidde zijn carrière hem onder andere nog langs KAA Gent, FC Utrecht, 1. FC Kaiserslautern, Vitesse, Omonia Nicosia en ADO Den Haag.

De eerste echte club van Vreven was KV Mechelen. Dit was in het seizoen 1993/1994 en leverde acht optredens in de hoofdmacht op. In Mechelen ontpopte Stijn zich tot vaste waarde in de verdediging. Dat leverde hem in het seizoen 1997/1998 een transfer naar KAA Gent op. In twee seizoenen in Gent kwam de mannetjesputter tot 57 wedstrijden. Dit beviel zo goed dat FC Utrecht de Belg naar Nederland haalde.

In zijn periode in de Nederlandse Eredivisie maakte Vreven met zijn opvallende karakter en tomeloze inzet als rechtsback veel indruk. Vier seizoenen lang was Vreven een cult-held in de Domstad. Vreven werd in Utrecht populair door zijn fanatieke manier van verdedigen en zijn tomeloze inzet. In de zomer van 2003 vertrok Vreven naar 1. FC Kaiserslautern in Duitsland.

Dat avontuur leverde niet veel speelminuten op. Met slechts acht wedstrijden dat seizoen keerde Vreven terug naar Nederland. Hij ging in Arnhem bij Vitesse zijn heil beproeven. Bij Vitesse liet Vreven zien nog steeds dezelfde fanatiekeling te zijn als vanouds. Zijn gedrag zou echter ook de reden zijn van zijn vertrek.

Volgens Vreven was het niet gezellig in Arnhem. Want na commentaar over de ‘kerststemming’ die bij Vitesse zou hangen werd door Vitesse besloten de verdediger terug te zetten naar het tweede elftal. De verdediger vertrok daarop enkele weken later naar Omonia Nicosia om te gaan spelen op Cyprus. Hier kon hij echter niet goed aarden vanwege het feit dat de Cyprioten in zijn visie meer op techniek dan op inzet speelden…

Dat was voor de inmiddels tot clubhopper omgetoverde Belg een reden om te kiezen voor een aanbieding van ADO Den Haag. Bij ADO speelde Stijn op zijn favoriete rechtsachter positie. Trainer Frans Adelaar bombardeerde Stijn Vreven meteen tot aanvoerder. Minder goed nieuws kwam er voor Vreven toen in maart 2007 werd vastgesteld dat hij suikerziekte had gekregen.

De diabetes weerhield hem er echter niet van om verder te voetballen. In augustus 2007 speelde Vreven voor Sint-Truiden en kwam in januari 2008 in bruikleen bij KSK Tongeren. Hij keerde in de zomer van 2008 terug naar K. Sint-Truidense VV en verhuisde naar KESK Leopoldsburg . In november 2010 verliet hij KESK Leopoldsburg en tekende een contract als speler-coach bij KFC Esperanza Neerpelt.

Vreven vloeide daarmee soepel over van actieve speler naar coach/trainer. In 2012 speelde hij zijn laatste wedstrijden en kwam daarmee op 216 potjes. In zijn beginjaren, bij Utrecht en Mechelen, had hij nog wel eens doel getroffen. Twee keer wist hij drie doelpunten te maken in een seizoen. Daarna lag de focus vooral op het verdedigen getuige het feit dat hij niet meer wist te scoren.

Ook speelde Vreven in 2002 twee interlands voor de Belgische nationale ploeg. Hij had destijds onder andere Régis Genaux, Jacky Peeters, Eric Deflandre en Olivier De Cock als concurrentie voor de positie als rechtsback. In 2010 besloot hij te stoppen als voetballer en zich volledig te richten op zijn trainersloopbaan.

Als trainer werd het allemaal iets minder succesvol. Na zijn rijke spelers carrière maakte Stijn Vreven in zijn eerste jaren als hoofdtrainer in België nog wel snel naam. Via Esperanza Neerpelt (Vierde Klasse), KFC Dessel Sport en Lommel United (beiden Tweede Klasse) maakte hij in 2015 de overstap naar Waasland-Beveren, dat uitkomt/ kwam in de hoogste klasse van het Belgische voetbal. In oktober 2016 kwam er een einde aan het avontuur bij Waasland-Beveren.

Hij promoveerde in 2017 met NAC en hield de club het volgende jaar in de Eredivisie. Toch verliet Vreven na dat seizoen Breda in onderling overleg. Vreven bleek ook buiten het veld een opgewonden stand(je). Dit bleek hem te veel in de weg te zitten. Beerschot Wilrijk en KSC Lokeren volgden maar telkens was het na een seizoen al weer verkeken. In 2020 zagen we Stijn Vreven zitten op de bank bij het Slowaakse AS Trenčín.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *