Sunday Oliseh (1974)

Sunday Oliseh

Sunday Oliseh (14 september 1974) was een Nigeriaanse middenvelder die in Nederland voor Ajax speelde en bekend was om zijn verwoestende schot.

Oliseh begon als profvoetballer in eigen land bij Julius Berger FC. Na periodes bij het FC Luik, het Italiaanse Reggiana, en 1. FC Köln haalde Morten Olsen hem in 1997 naar Amsterdam op positie ‘4’. Na twee seizoenen Ajax, waarbij hij kampioen werd en de nationale beker won, verkaste hij in 1999 naar Juventus. Later speelde hij nog bij Borussia Dortmund, VFL Bochum, en Racing Genk. Bij laatstgenoemde club stopte hij zijn carrière abrupt, nadat hij nog maar 16 wedstrijden had gespeeld.

Oliseh, wiens broer Azubike speelde bij FC Utrecht, speelde 63 interlands voor Nigeria, waarin hij 4 keer scoorde. Met de Super Eagles won hij de gouden medaille van de Olympische Spelen in 1996 en was hij onderdeel van de WK-selecties in 1994 en 1998. Tijdens het WK 1998 maakte hij een schitterende goal tegen Spanje, waardoor de Nigerianen naar de tweede ronde gingen.

Vanaf de zomer van 2008 tot april 2009 was hij trainer van RCS Verviétois. In juli 2015 volgde hij Stephen Keshi op als bondscoach van Nigeria, maar na zeven maanden stapte hij zelf op. Op 27 december 2016 werd bekend dat Oliseh trainer werd van Fortuna Sittard. Sunday Oliseh deed het daar uitstekend en zette twee nieuwe clubrecords neer: 8 thuisoverwinningen op rij en de grootste uitoverwinning in de clubhistorie, 0-6 bij Telstar.

Daarna ging het minder in Limburg en op woensdag 14 februari 2018 werd bekend gemaakt dat Oliseh op non-actief was gezet door het bestuur van Fortuna Sittard. Hij zou zich door “ontoelaatbaar handelen” onmogelijk hebben gemaakt bij de Limburgse club.

(Foto: Youtube)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *