Terry Butcher (1958)

Terence 'Terry' Ian Butcher

Terence ‘Terry’ Ian Butcher (28 december 1958) was een Engelse nietsontziende centrale verdediger. Speelde het grootste deel van zijn loopbaan bij Ipswich Town en Glasgow Rangers. Lijfspreuk: Like my tackles how I like my wine, full bodied.

Terry Butcher maakte zijn debuut in de Engelse Premier League op 15 april 1978 bij Ipswich Town. Gedurende de daarop volgende acht seizoenen groeide hij uit tot een absolute topverdediger. Een echte leider, sterk met het hoofd en voor de duivel niet bang. Zijn goede spel werd al snel opgemerkt door de coach van de Engelse nationale ploeg Ron Greenwood en in 1980 speelde hij zijn eerste interland voor Engeland tegen Australië.

Een jaar later won Ipswich Town, met manager Bobby Robson aan het roer, ten koste van AZ 67 de UEFA cup. Bijna had Terry ook een landskampioenschap kunnen vieren, echter Aston Villa bleek net een wat langere adem te hebben dat seizoen.

In 1986 degradeerde Ipswich en Butcher maakte voor 725.000 Engelse ponden de overstap naar het Schotse Glasgow Rangers van trainer Graeme Souness. Butcher was daarmee de speler die aan de basis stond van wat men later bij Rangers ‘the English invasion’ noemde.

Lang leek het verblijf in Schotland niet te duren. Manchester United trok aan de verdediger en wilde hem voor 1 miljoen pond overnemen. In november 1987 kwam aan die belangstelling bruut een einde. Butcher brak zijn been in een wedstrijd tegen Aberdeen en Alex Ferguson, toen al manager van The Mancunians, zag af van een transfer.

1988 was geen gelukkig jaar voor de 1.93 meter lange verdediger. In april werd Butcher veroordeeld tot een geldstraf voor zijn misdragingen in een Old Firm – de wedstrijden van Rangers tegen Celtic – en in oktober was hij het lijdend voorwerp van een politieonderzoek nadat bleek dat hij de deur van een scheidsrechterkleedkamer uit zijn hengsels had getrapt. Ook dat leverde hem een geldboete op.

De laatste keer dat Butcher in actie kwam voor  The Rangers was in september 1990. In een wedstrijd tegen Dundee United maakte hij een uitermate zwakke indruk. En de twee goals van Dundee waren hem zwaar aan te rekenen.

Butcher verkaste naar Coventry City waar hij in twee seizoenen slechts zesmaal in actie kwam. In augustus 1992 meldde hij zich aan bij Sunderland, dat op het één na hoogste niveau uitkwam in Engeland.  Hij speelde er één seizoen, waarvan het laatste halfjaar als trainer-speler.  In november 1993 werd hij, door een mislukte start van het seizoen, ontslagen. Via drie wedstrijden bij het Schotse Clydebank hing Butcher zijn voetbalschoenen vervolgens aan de wilgen.

Butcher’s interlandcarrière begon in 1980 en twee jaar later was hij de jongste van de vier verdedigers van de Engelse ploeg die meedeed aan het WK in Spanje. In 1986 nam hij deel aan het WK in Mexico en was één van de vijf spelers die bijna achteloos door Maradona werd voorbijgelopen. En dit voordat deze het doelpunt van de eeuw maakte.

Op 6 september 1989 was Butcher betrokken bij een van de meest memorabele en tevens bloedigste incidenten uit de voetbalhistorie. In een WK kwalificatiewedstrijd in en tegen Zweden raakt hij al vroeg gewond aan het hoofd. De fysiotherapeut van dienst brengt een aantal snelhechtingen aan en getooid met een enorme tulband vervolgt Butcher de wedstrijd. Het voortdurend koppen van de bal, onvermijdelijk als centrale verdediger, zorgt er echter voor dat de wond weer opengaat en Butcher’s gezicht en witte Engelse shirt besmeurd raken met bloed. Het beeld van de bebloede en heroïsche Butcher wordt nu nog steeds gezien als voorbeeld van onverzettelijkheid van de Engelse verdediger.

Na het WK in 1990, waar Engeland de halve finales haalt, stopt Butcher als international. Hij komt in totaal tot 77 caps.

Na zijn actieve loopbaan dook Terry Butcher het trainersvak in. Op 12 november 2013 werd hij coach van Hibernian in Schotland.

(Foto: Pinterest)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *