Thomas Hitzlsperger (1982)

Thomas Hitzlsperger

Thomas Hitzlsperger (5 april 1982) was een mooie Duitse middenvelder. Speelde vooral in Engeland en Duitsland. Kreeg door zijn verwoestende uithaal in zijn linker in Engeland de bijnaam ‘The Hammer’. (foto Wikipedia)

Thomas Hitzlsperger was nog maar achttien toen hij in 2000 de jeugdopleiding van Bayern München inruilde voor die van Aston Villa. Begin 2001 maakte hij zijn debuut voor Villa in de wedstrijd tegen Liverpool die met 3-0 gewonnen werd. Het bleef vooralsnog bij deze ene inzet en Hitzlsperger werd verhuurd aan derde divisionist Chesterfield. Door blessures echter keerde hij al snel terug op Villa Park in Birmingham. In de seizoenen die volgden werd hij een vaste kracht in het elftal van trainer Graham Taylor en later David O’Leary.

In 2005 kreeg Thomas een conflict met zijn trainer en hij besloot The Premier League te verruilen voor de Bundesliga. Hij tekende een contract bij Vfb Stuttgart en beleefde goede tijden. In 2007 werd Stuttgart kampioen van Duitsland. In de beslissende wedstrijd tegen Energie Cottbus maakte Hitzlsperger op fantastische wijze de gelijkmaker en later zorgde Sammi Khedira voor de verlossende 2-1.

Hij bleef vijf seizoenen in het zuiden van Duitsland voordat hij eind januari 2010 een contract voor een half jaar tekende bij Lazio Roma.

In de zomer van datzelfde jaar verkaste Thomas weer naar Engeland om uit te komen voor West Ham United. Bij The Hammers beleefde hij geen goede tijd. Hij was regelmatig geblesseerd en tot overmaat van ramp degradeerde West Ham. Hitzlsperger ’s contract werd ontbonden en hij keerde terug naar die Heimat om het groen–wit van Vfl Wolfsburg te gaan verdedigen. Aan het einde van het seizoen keerde de rusteloze Hitzlsperger terug naar Engeland om voor Everton te spelen. Na twee seizoenen Toffee’s besloot de linkspoot zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Moe van de vele blessures die hem parten speelden en de vele transfers.

Als international voor Duitsland speelde hij 52 caps.

Vier maanden na carrière einde bekende Hitzlsperger in een interview met Die Zeit dat hij homoseksueel is. Het moment om ´uit de kast te komen´ was zorgvuldig gekozen. Vlak voor de Winterspelen in Sotchi die bij homogroeperingen omstreden ware vanwege de anti-homo wetgeving in Rusland.

Meer over Thomas Hitzlsperger op zijn website www.thomas-hitzlsperger.de.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *