Thomas Schaaf (1961)

Thomas_Schaaf_-_SV_Werder_Bremen_(3)

Thomas Schaaf (30 april 1961) was een Duitse middenvelder. Hij speelde zijn hele loopbaan voor Werder Bremen en was veertien jaar trainer-coach van de Noord-Duitse club. Hij was de langstzittende coach in de Bundesliga. Onder zijn leiding werd Bremen in 2004 landskampioen, in 1999, 2004 en 2009 veroverde de club de Duitse beker (foto Wikipedia).

Thomas Schaaf was elf toen hij werd aangenomen op de voetbalschool van Werder Bremen. Zes jaar later tekende hij zijn eerste profcontract bij de groen-witte formatie. Op 18 april 1979 maakte hij zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Vfl Bochum.

Schaaf speelde zestien seizoenen op het hoogste niveau, voordat hij in 1995 op 34-jarige leeftijd een punt achter zijn actieve loopbaan zette. Hij speelde 281 wedstrijden, scoorde daarin vijftien keer en werd twee keer kampioen van Duitsland.

In 1987 begon Schaaf’s trainersloopbaan. Terwijl hij nog actief was als speler, had hij gedurende één seizoen Werder Bremen -17 onder zijn hoede. In 1988 wisselde hij naar het -19 team en van 1993 tot 1995 was hij assistentrainer/speler bij de hoofdmacht. Toen hij in 1995 stopte kreeg hij de verantwoordelijkheid over het reserve-elftal van de Werderaner. Vier jaar later, op 10 mei 1999, volgde hij Felix Magath op als hoofdcoach bij het vlaggenschip van de groen-witten.

Werder verkeerde in ernstige degradatiezorgen en Schaaf werd gezien als de man die het tij kon doen keren. Het was een juiste inschatting van de Werder directie, hoewel het zich pas op de slotdag van de competitie veilig speelde.

Schaaf leidde Werder in het seizoen 2003/2004 naar de dubbel in Duitsland. De daarop volgende vijf seizoenen lukte het Bremen om zich te kwalificeren voor Europees voetbal en in 2009 tekende Thomas een nieuw contract aan de Weser. In hetzelfde jaar verloor Werder de UEFA cup finale in extra tijd van Shakhtar Donetsk.

Op 15 mei 2013 kondigde Schaaf zijn afscheid aan bij Werder. De club stond op dat moment op een teleurstellende veertiende plaats in de Meisterschaft. In totaal zat Thomas Schaaf 645 wedstrijden als trainer op de bank. Hij won zes prijzen en maakte zes keer zijn opwachting in de Champions League. Robin Dutt volgde Schaaf op.

Thomas Schaaf werd trainer van Eintracht Frankfurt. Op 3 april 2016, een dag na de 0–3 thuisnederlaag tegen HSV, werd hij ontslagen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *