Tito Vilanova (1968 – 2014)

Tito_Vilanova,_Jordi_Roura_y_Aureli_Altimira_(2012)

Francesc ‘Tito’ Vilanova i Bayó (17 september 1968 – 25 april 2014) was een Spaanse middenvelder die echter meer bekendheid verwierf als coach van Barcelona. Na vijf seizoenen als assistent van Josep Guardiola, werd hij in 2012 benoemd als diens opvolger. In juli 2013 zette hij wegens ziekte een punt achter zijn functie als hoofdcoach.

Tito Vilanova kwam in 1984 terecht bij de jeugdelftallen van FC Barcelona. Daar leerde hij Josep Guardiola kennen, met wie hij in hetzelfde team speelde. In 1986 en 1987 won Vilanova met de Juvenil A, het hoogste jeugdelftal van de club dat destijds getraind werd door Carles Rexach, de Copa del Rey Juvenil. In 1987 maakte hij tegen Athletic Bilbao het winnende doelpunt.

Vervolgens speelde Vilanova voor het tweede elftal. In het seizoen 1988/1989 speelde Vilanova drie oefenwedstrijden in het eerste elftal. Uiteindelijk wist Vilanova niet door te breken bij Barça. Hij wist niet door te breken bij Barça  en vertrok in 1990 naar Figueres, waar hij het beste seizoen van de club ooit meemaakte.

Figueres haalde in 1992 de play-offs voor promotie naar de Primera División, maar daarin bleek Cádiz CF echter te sterk. In 1992 werd Vilanova gecontracteerd door Celta de Vigo, waarmee hij zijn debuut in de Primera División maakte. Vanaf 1995 speelde hij voor Badajoz, Mallorca, Lleida en Elche in de Segunda División A, waarna de Catalaan zijn loopbaan bij Gramenet afsloot.

Na zijn spelerscarrière werd Vilanova trainer. Hij keerde in 2002 terug bij FC Barcelona als trainer van de Cadete B, het team van onder andere Lionel Messi, Cesc Fàbregas en Gerard Piqué. Daarna was hij hoofdtrainer bij Palafrugell FC en werkzaam als technisch directeur bij zijn oude club UE Figueres en Terrassa FC.

In 2007 werd Josep Guardiola aangesteld als hoofdcoach van FC Barcelona B en Vilanova werd zijn assistent. In 2008 leidde het duo het tweede elftal naar de Segunda División B en maakte het de overstap naar het eerste elftal. Onder hun leiding won het team onder meer twee keer de Champions League en drie landstitels op rij.

Vilanova kwam op 17 augustus 2011 in de aandacht na een incident met José Mourinho. FC Barcelona nam het in de Supercopa op tegen aartsrivaal Real Madrid. Barça won de wedstrijd, die in de slotfase ontspoorde waarbij de spelers en de technische staf van de twee teams met elkaar in conflict raakten. In dit tumult stapte Mourinho op Vilanova af en gaf hem een por in zijn oog, waarna Vilanova Mourinho een tik op het achterhoofd gaf. Achteraf verklaarde de trainer van Real dat hij niet wist wie Pito Vilanova (sic) was.

Met ingang van het seizoen 2012/2013 volgde Vilanova Guardiola op als hoofdcoach van FC Barcelona. Technisch directeur Andoni Zubizarreta over de keuze voor Vilanova: “Vilanova vertegenwoordigt de ideeën en de uitstraling van FC Barcelona. Hij heeft veel persoonlijkheid en een hoge betrokkenheid bij de club. De nieuwe coach moest de ploeg van binnen en buiten kennen, rust hebben en bekend zijn met de complexiteit.” Guardiola had in het verleden al verschillende malen de discrete invloed van Vilanova op het team, vooral op het gebied van speelstrategieën, benadrukt.

In december 2012 werd voor de tweede keer kanker vastgesteld bij de Spanjaard. In november 2011 had hij al een tumor in de speekselklieren laten verwijderen. Op 19 juli 2013 werd bekend dat Villanova om gezondheidsredenen ontslag nam als trainer van FC Barcelona nadat voor de derde keer kanker bij hem is geconstateerd.

In april 2014 werd Vilanova met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Barcelona en onderging hij een operatie aan zijn maag. Het mocht uiteindelijk niet baten; op 25 april 2014 overleed Tito Vilanova op 45-jarige leeftijd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *