Tomislav Piplica (1969)

Tomislav Piplica (5 april 1969) was een Bosnische doelman die jarenlang uitkwam voor het Duitse Energie Cottbus. Bij de club uit het oosten van Duitsland werd Piplica een populaire doelman en bereikte hij de cultstatus. Toch werd de goalie vooral bekend vanwege zijn vele hilarische blunders, waaronder een hele bizarre tegen Borussia Mönchengladbach in 2002. (Foto: Youtube)

Pipi werd opgeleid door NK Iskra, een voetbalclub uit zijn geboorteplaats Bugojno. Via NK Zagreb, NK IStra en Segesta zou de doelman in 1998 worden opgepikt door Energie Cottbus. In Duitsland groeide Piplica al snel uit tot een bijzonder popualaire cultkeeper, die even spectaculaire reddingen wist af te wisselen met enorme blunders. De fans van de Duitse club, die destijds afwisselend uitkwam in de 1ste en 2de Bundesliga, namen de vreemde capriolen van de sympathieke doelman echter voor lief en Piplica bleef tot zijn afscheid in 2009 onverminderd populair in Cottbus. Ook speelde Piplica nog even samen met Vitesse-redder Paulo Rink, die tijdens het seizoen 2002-2003 in Stadion der Freundschaft speelde.

Nadat Piplica in 2009 zijn loopbaan had beëindigd, pakte de inmiddels 42-jarige keeper deze weer op in 2012. Hij ging voetballen voor de amateurs van FC Eilenburg en speelt hier nog altijd.

Piplica heeft in zijn loopbaan als speler één prijs gewonnen. Dat is het jeugdwereldkampioenschap in 1987 met het voormalig Joegoslavië. Onder meer Zvonimir Boban, Davor Suker, Robert Prosinecki en Predrag Mijatovic maakten deel uit van deze bijzonder sterke lichting van de Joegoslaven, die door de latere verscheuring van het land echter nooit samen konden spelen in een nationaal elftal. Piplica was in de selectie de reservedoelman.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *