Ton Pattinama (1956)

Ton Pattinama (30 juli 1956) was een markante voetballer en een ‘geboren’ aanvoerder. Hij begon zijn voetballoopbaan bij Excelsior in Rotterdam op zesjarige leeftijd en werd op zeventienjarige leeftijd professional.

De Spijkenisser heeft liefst 513 wedstrijden (35 doelpunten) als speler in het betaalde voetbal achter zijn naam staan. Hij was een geboren aanvoerder, een leiderstype dat voorop ging in de strijd en nooit verzaakte. Zo gaat het verhaal dat Pattinama zelfs ooit een Duitse vedette uit de wedstrijd heeft gezoend. 

Dit was in de wedstrijd op 22 oktober 1987. Utrecht speelt voor de Europacup tegen tegen Hellas uit Verona. Pattinama ging voorop in de provocaties. Toen scheidsrechter Igna een andere kant op keek gaf Ton aanvoerder Berthold eerst een trap, toen een zoen. Doelpuntenmaker Berthold moest het veld verlaten, Utrecht kwam niet verder dan 1-1.

Pattinama begon zijn loopbaan bij Excelsior en bleef hier lang plakken. Hij was een nuttige teamspeler en daardoor erg populair in Rotterdam omdat hij ooral ook anderen beter liet voetballen. Na tien contractjaren en ruim 150 wedstrijden verliet hij Rotterdam.

Hij waagde de overstap naar FC Den Bosch, dat een vervanger zocht voor de gestopte Theo de Jong. Na twee seizoenen vertrok hij naar FC Utrecht. Hier tekende hij een tweejarig contract. Tijdens deze periode werd hij ook bekend van het ‘broek-incident’ (FC Utrecht – Roda JC 1995). Hierbij liet Pattinama zijn broek zakken boven een tegenstander.

Pattinama vond het genoeg geweest in Utrecht en na twee seizoenen pakte hij zijn voetbalbiezen. Hij stond daarna gedurende zes seizoenen onder contract bij Heracles. Zijn carrière beëindigde de speler die zowel op het middenveld als in de verdediging prima uit de voeten kon, bij het toenmalige FC Den Haag.

In 2004 werd Pattinama hoofdtrainer bij amateurclub sv Deltasport uit Vlaardingen. Zijn tweelingzoons Jordao en Edinho hebben ook korte tijd betaald voetbal gespeeld.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *