Tonny van Leeuwen (1943 – 1971)

Tonny van Leeuwen

Tonny van Leeuwen (21 maart 1943 – 15 juni 1971) was een doelman van Sparta en GVAV die in 1971 in de bloei van zijn carrière omkwam door een noodlottig ongeval, net nadat hij de trofee had opgehaald als minst gepasseerde keeper van Nederland.

De talentvolle keeper speelde eerst voor Sparta, waarna hij in 1963 naar Groningen verkaste om voor GVAV, het huidige FC Groningen, te keepen. Daar groeide Van Leeuwen, die ook vertegenwoordiger was voor sportartikelenfabrikant Quick, uit tot een zeer betrouwbare keeper. Eén van zijn meest legendarische reddingen vond plaats op 23 april 1967 tegen Ajax, waar hij de 0-1 zege in de Meer veilig stelde door een miraculeuze redding.

Op 14 juni 1971 werd hij zelfs door de KNVB onderscheiden als minst gepasseerde keeper, nadat hij slechts negen treffers incasseerde en in 23 van 30 wedstrijden de nul hield. Op de terugweg belandde hij ter hoogte van Meppel met zijn auto op de verkeerde weghelft en botste frontaal op een vrachtwagen. De sluitpost werd slechts 28 jaar.

Tonny van Leeuwen was niet alleen een uitstekende keeper, hij was ook mateloos populair in Groningen. De sluitpost wordt dan ook nog steeds geëerd door de Noorderlingen. In het Oosterpark werd er al een tribune naar hem vernoemd, in de Euroborg is dat al net zo met de Noordtribune. Ook is er een Tonny van Leeuwenlaan in Groningen en draagt een (spurt)trein zijn naam.

Van Leeuwen, vader van Richard Vennema die in het profvoetbal keepte bij Heracles en Veendam, kwam twee keer uit voor Oranje.

(Foto: ANP – Ge Van De Werff)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *