Tonny van Leeuwen (1943 – 1971)

Tonny van Leeuwen

Tonny van Leeuwen (21 maart 1943 – 15 juni 1971) was een doelman van Sparta en GVAV die in 1971 in de bloei van zijn carrière overleed. Van Leeuwen verongelukte nadat hij de trofee had opgehaald als minst gepasseerde keeper van Nederland.

De talentvolle keeper speelde eerst voor Sparta. In 1963 verkaste hij naar FC Groningen om voor GVAV, het huidige FC Groningen, te keepen. Daar groeide Van Leeuwen, die ook vertegenwoordiger was voor sportartikelenfabrikant Quick, uit tot een zeer betrouwbare keeper. Eén van zijn meest legendarische reddingen maakte hij op 23 april 1967 tegen Ajax: met een miraculeuze redding stelde hij de 0-1 zege in De Meer vast.

Op 14 juni 1971 werd hij zelfs door de KNVB onderscheiden als minst gepasseerde keeper van het seizoen. Hij had slechts  negen treffers geïncasseerd en hield in 23 van 30 wedstrijden de nul. Op de terugweg belandde hij ter hoogte van Meppel met zijn auto op de verkeerde weghelft en botste frontaal op een vrachtwagen. De sluitpost werd slechts 28 jaar.

 

GVAV
Teamfoto van GVAV; achter v.l.n.r. Frans Guns, NN, Geert Schuurmans, Henk Oosterwold, Seine Middeljans, Ferry Petterson, Henk Cornelis, Tonny ven Leeuwen en Martin Koeman, voor v.l.n.r. Piet Fransen, Ole Fritsen, Johan Beuvink, Bert Oldenburger, Hugo Hovenkamp en Jan Schipper

Tonny van Leeuwen was niet alleen een uitstekende keeper, hij was ook mateloos populair in Groningen. De sluitpost wordt dan ook nog steeds geëerd door de Noorderlingen. In het Oosterpark werd er al een tribune naar hem vernoemd, in de Euroborg is dat al net zo met de Noordtribune. Ook is er een Tonny van Leeuwenlaan in Groningen en draagt een (spurt)trein zijn naam.

Van Leeuwen is de vader van Richard Vennema, die in het profvoetbal keepte bij Heracles en Veendam. De doelman kwam tweemaal uit voor Oranje.

Foto’s: Groninger Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *