Toon Becx (1920-2013)

Toon_Becx_(1952)

Antonius Wilhelmus Maria ‘Toon’ Becx (21 april 1920 – 26 november 2013) was een linksbuiten die zijn gehele loopbaan uitkwam voor Willem II, waarmee hij tweemaal landskampioen werd. Becx was een begaafde buitenspeler met een fraaie traptechniek en was vlak na de Tweede Wereldoorlog één van de ‘grote vijf’ van de Tricolores.

Als negentienjarige jongen maakte Becx zijn debuut in het eerste elftal van Willem II. De vleugelspits zou daarna zeventien jaren uitkomen voor de Tilburgers, uitgezonderd in 1942, door de Duitse bezetters werd Becx tewerkgesteld. Als aanvaller maakte Becx indruk aan het Gemeentelijk Sportpark. Rappe dribbels, strakke voorzetten en geplaatste schoten zorgden voor een karrenvracht aan assists en doelpunten. In 329 wedstrijden scoorde hij 113 maal. Een uitstekend percentage voor een flankaanvaller. Zijn assists kwamen vooral aan bij mede-Willem II-icoon Jan van Roessel.

In 1955 was het Becx die met zijn ploegmaten de eerste proflandstitel binnen hengelden. Drie jaar daarvoor won hij al een landstitel, maar dit was nog als amateur. In 1954 werd het profvoetbal echter ingesteld in Nederland en dit resulteerde in een titel voor de Tilburgers een klein jaar later. In de beslissende wedstrijd tegen provinciegenoot EVV uit Eindhoven was het Becx die scoorde. Het leverde een 3-2 winst op, waarvan twee eigen doelpunten van Eindhoven.

Een jaar later zou Becx de schoenen aan de wilgen hangen. Zodoende maakte hij weer een jaar later de degradatie van Willem II naar de Eerste Divisie niet meer mee. In twee seizoenen van landskampioen naar Eerste Divisie. Het kon toen nog.

Bekend is Becx ook omdat hij deel uitmaakte van de gevreesde voorhoede van Willem II. Samen met Piet de Jong, Jan van Roessel, Sjel de Bruyckere en Rinus Formannoy vormde hij ‘De grote vijf van Willem II’. Het blad revue omschreef hen als volgt: “Op de vleugels stormwind Piet de Jong en afstandsschutter Toon Becx en in het midden goalgetter en spelverdeler Jan van Roessel, die werd omringd door de “vechtjassen” Sjel de Bruyckere en Rinus Formannoy als binnenspelers.

De aanvallers bleken elkaar perfect aan te vullen en hadden ieder hun eigen manier van scoren, zo zag Revue ook: “De Jong na een briesende rush, Formannoy uit kansen die anderen verwaarloosden, Van Roessel met oerharde kopballen of keiharde schoten, De Bruyckere met de volle vaart van de opkomende binnenspeler en Becx met meedogenloos harde linkse schoten.

Toon Becx overleed op 26 november 2013 op 93-jarige leeftijd in zijn geliefde Tilburg.

(Foto: www.tilburgers.nl. Becx staat rechts op de foto, links Piet de Jong)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *