Uğur Yıldırım (1982)

Ugur Yildirim

Uğur Yıldırım (8 mei 1982) was een rechtsbuiten bij onder meer Go Ahead Eagles, sc Heerenveen en AGOVV Apeldoorn. De aanvaller had een fantastische traptechniek waarmee hij menig vrije trap tot doelpunt promoveerde. Met zijn ‘gouden rechter’ werd hij in 2004 wereldkampioen vrije trappen. Hij versloeg onder meer supervedette Zinedine Zidane van Real Madrid. Daarnaast is Yildirim eenmalig Oranje-international. In de vriendschappelijke interland tegen Engeland in 2005 deed hij mee.

Yildirim begon met voetballen bij amateurclub VV Brink en Orden. In 1998 haalde Go Ahead Eagles de aanvaller op en op 25 oktober 2000 debuteerde hij in het eerste elftal. In zijn derde seizoen brak Yildirim definitief door. Met achttien doelpunten in 34 wedstrijden was er veel interesse in de aanvaller, die besloot in Deventer te blijven. Nadat hij het jaar daarop met negentien doelpunten en maar liefst zeventien assists de absolute smaakmaker werd van de Gouden Gids Divisie, besloot sc Heerenveen hem aan te trekken. In Friesland daalde zijn doelpuntenproductie, maar de assits bleef hij geven, voornamelijk op Klaas-Jan Huntelaar. Ten tijde van zijn overstap naar Heerenveen, deed de begaafde vleugelspits ook mee aan het Wereldkampioenschap vrije trappen nemen in het Spaanse Marbella. Met het winnen van het toernooi, dat voor het eerst werd georganiseerd, won Yildirim een auto. Naast Zidane deed ook Orlando Engelaar mee. Hij werd zevende, met slechts enkele punten achter Zidane, die vijfde werd.

Nadat Yildirim in conflict raakte met trainer Gertjan Verbeek bij Heerenveen, besloot hij in 2007 bij de club te vertrekken. Hij tekende voor het Turkse Gaziantespor, maar door financiële problemen vertrok hij hier al na één seizoen. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan met de loopbaan van de technische flankspeler, die na stageperiodes bij onder meer Blackburn Rovers voor een halfjaar uitkwam voor het eveneens Turkse Kasimpasa SK. Hierna speelde hij nog even voor AGOVV, waarna hij in 2012 bij de buren van de voormalig profclub terecht kwam: CSV Apeldoorn. Geld verdienen doet hij tegenwoordig in de horeca: hij werkt in zijn eigen barbecue- en tapasrestaurant in Deventer.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *