Volkmar Groß (1948)

Volkmar Groß (31 januari 1948) was een Duitse doelverdediger die onder andere uitkwam voor Hertha BSC en FC Twente. Met de Tukkers speelde hij de UEFA cup finale van 1975 (foto Wikipedia).

Volkmar Groß maakte in 1967 zijn profdebuut voor Hertha BSC. Hij kwam in vijf seizoenen ruim honderd competitiewedstrijden uit voor de club uit Berlijn. Op 22 november 1970 maakte hij zijn interlanddebuut voor West-Duitsland in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Griekenland. Het bleef zijn enige optreden in de Nationalmannschaft.

In 1971 was Groß betrokken bij het Bundesligaskandal. Voor zijn betrokkenheid bij de opzettelijk verloren wedstrijd tegen Arminia Bielefeld op 5 juni 1971 werd hij vanaf het seizoen 1972/73 voor twee jaar geschorst. Deze schorsing werd later teruggebracht tot ruim een jaar. Groß echter kon het keepen niet laten en tekende een contract bij het Zuid-Afrikaanse Hellenic FC uit Kaapstad.

In september 1974 werd hij aangetrokken door FC Twente. Piet Schrijvers was vertrokken, en diens vervanger Marc De Clerck en tweede doelman Henny Ardesch waren geblesseerd. In tweeënhalf seizoen kwam hij in 79 officiële duels uit.

Met Twente speelde hij in 1975 in de finale van de UEFA Cup tegen Borussia Mönchengladbach. Enkele uren voor aanvang van de eerste wedstrijd in Düsseldorf dreigde Groß door de West-Duitse politie gearresteerd te worden wegens een alimentatieachterstand bij zijn eerste twee echtgenotes. Doordat Twente en Borussia gezamenlijk de schuld betaalden, kon Volkmar tóch uitkomen in de beide finalewedstrijden.

In de eerste wedstrijd in Duitsland had hij een belangrijk aandeel in de 0-0-en de Tukkers keken uit naar de thuiswedstrijd in Het Diekman. Het werd een enorme deceptie. Gladbach won op 21 mei 1975 in Enschede met 1-5. Jupp Heynckes scoorde een hattrick en Alan Simonsen legde er twee in het netje. Na de wedstrijd uitten veel Twente-fans hun onvrede en frustratie aan het adres van keeper Groß. De Duitser had een dubieus verleden en was gevoelig gebleken voor manipulatie. De fanatieke Twente aanhang was dit niet vergeten. Bewijzen dat de doelman was omgekocht, kwamen er echter nooit.

In de winter van 1977 vertrok hij naar Tennis Borussia Berlin. Deze ploeg degradeerde en Groß verkaste na afloop van dat seizoen naar FC Schalke 04. In 1979 zocht hij zijn heil in de North American Soccer League bij de Minnesota Kicks. Later dat jaar verruilde hij deze club voor de San Diego Sockers, waar hij tot 1983 voor uitkwam.

De laatste jaren is Volkmar Groß als adviseur betrokken bij het Hertha BSC van trainer Jos Luhukay en is hij uitbater van de Hertha-Kneipe ‘HFC-Treff’ in het Berlijnse stadsdeel Schöneberg. ‘Het werken houdt mij fit’, zei Groß een in een interview. ‘Ik leid aan COPD en prostaatkanker, en achter de bar zie je mij niet meer. Dat is te vermoeiend. Maar ik blijf dit werk doen zolang als ik kan. Want als ik stop, ga ik dood en dat wil ik graag nog een tijdje uitstellen.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *