Wamberto de Jesus Sousa Campos (1974)

Wamberto

Wamberto de Jesus Sousa Campos (13 december 1974) was een snelle kleine dribbelaar die vooral bekend is van zijn jaren bij Ajax. Hij speelde bij de Amsterdammers van 1998 tot 2004. De inmiddels tot Belg genaturaliseerde Braziliaan werd geboren op het Braziliaanse eiland São Luís. In 1993 trok hij naar België, naar de tweedeklasser Seraing. In 1995 vertrok hij naar stadgenoot Standard Luik.

Toenmalig Ajax-trainer Morten Olsen was in 1998 wel gecharmeerd van de kleine dribbelaar. Voor het bedrag van vijf miljoen gulden tekende hij een contract in de hoofdstad. In Amsterdam zou hij ondanks zijn wisselvalligheid uitgroeien tot een populaire speler. Er waren dagen bij dat zijn directe tegenstanders alleen maar de Braziliaanse hielen van hem zagen, andere dagen was hij volledig onzichtbaar en werd er achteraf getwijfeld of het wel klopte dat zijn naam op het wedstrijdformulier stond vermeld.

Eén van zijn belangrijkste wapenfeiten was zijn gelijkmaker in de bekerfinale Ajax – FC Utrecht in 2002. Hij maakte in blessuretijd de 2-2. Hiermee bezorgde hij de Amsterdammers de verlenging, waarin Zlatan Ibrahimovic met de ‘golden goal’ de winnende treffer zou maken en Ajax de Amstel Cup won. De scheidsrechter zag echter niet dat Wamberto ruim buitenspel stond en het doelpunt dus eigenlijk niet reglementair was, tot ongeloof van de Domstedelingen. Cabaretier Youp van ‘t Hek maakte hier later nog een grap over in een van zijn oudejaarsconferences. Hij vertelde dat zijn zoontje later Wamberto wilde worden, zodat hij buitenspel kon staan zonder dat iemand het ziet.

Nadat Ronald Koeman het niet echt in hem zag zitten zat er voor Wamberto niets anders op dan te vertrekken. Hij ging in 2004 terug naar België om er te gaan spelen voor Bergen. Ook zou hij nog uitkomen voor Standard Luik. Nederland mocht nog even een glimp van de lachende Belgische Braziliaan opvangen toen hij in 2007/08 uitkwam voor Omniworld.

In 2012 speelde Wamberto bij de Belgische amateurs van FC Heikant. Om hem te eren werd er door de blogbroeders en twittervrienden @voetblah, @indehekken, @doordebenen, @GogmeUnited, @heinscatchup en @mennopot een heuse Wambertotour georganiseerd om in Berlaar de beladen wedstrijd FC Heikant – Linda Olen in de tweede Provinciale te bezoeken! Heikant won met 3-0, mede dankzij twee goals van Wamberto, die inmiddels zijn voetballers aan de wilgen heeft gehangen.

(Foto: nl.afcajax.wikia.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *