Wasiu Taiwo (1976)

Wasiu Taiwo (1 oktober 1976) was een Nigeriaanse spits die elf seizoenen in Nederland speelde en in 1995 drie interlands speelde voor de ‘Super Eagles’. Hierin wist hij eenmaal te scoren.

Taiwo begon te voetballen in zijn vaderland bij Shooting Stars FC. Maar al snel vertrok hij naar Nederland om in de Eredivisie te gaan spelen voor De Graafschap. Hij speelde in één seizoen negentien wedstrijden voor de Doetichemers waarin hij vier keer scoorde. Het was niet een reden om ons koude landje te verlaten want Taiwo tekende een contract in Maastricht bij MVV. De eerste drie seizoenen werd er Eredivisie gespeeld in Maastricht en groeide hij uit tot een vaste waarde, vaak als aanvallende middenvelder.

In het seizoen 2000/2001 degradeerde MVV uit de Eredivisie. De seizoenen daarna ging hij een linie vooruit en daar liet hij zien ook makkelijk te kunnen scoren. In zijn laatste drie seizoenen scoorde hij 41 keer. In 2003 verliet hij Maastricht en ging hij voor AGOVV Apeldoorn voetballen. Na twee seizoenen verruilde hij Sportpark Berg & Bos voor het Wagner en Partners Stadion van Fortuna Sittard. In het seizoen 2005/2006 beleefde hij zijn beste seizoen van zijn carrière. Hij scoorde zeventien keer in 38 wedstrijden.

Taiwo verliet in de zomer van 2007 Fortuna Sittard om in de Oostenrijkse Regionalliga bij FC Waidhofen/Ybbs te gaan spelen. Die club verliet hij na acht maanden. Na een korte terugkeer bij zijn oude club Shooting Stars keerde hij terug naar Nederland, maar omdat hij te laat was met het verlengen van zijn verblijfsvergunning, mocht hij niet werken. In 2010 ging hij bij de amateurs van VV Heidebloem in Geleen spelen. In het seizoen 2011/12 kwam hij uit voor FC Vinkenslag totdat die club er in februari 2012 werd opgeheven. Dat betekende voor Taiwo het einde van zijn carrière.

(Foto: ANP – Juan Vrijdag)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *