Wilfred Bouma (1978)

Wilfred Bouma (15 juni 1978) was een technisch verfijnde linksback die ook zeer geregeld centraal in de verdediging speelde. Bouma begon als aanvaller maar is door de jaren heen steeds een linie gezakt. De Helmonder stond bekend als een harde werker en schuwde niet om zijn tegenstanders goed aan te pakken.

Bouma kwam op zijn vijftiende in de jeugdopleiding van PSV en maakte op zijn zestiende zijn debuut in de hoofdmacht. In totaal werd hij met de Eindhovenaren vier keer kampioen van Nederland, won hij vier keer de KNVB beker en pakte hij vijf keer de Johan Cruijff Schaal. Voor PSV is hij tevens de speler met de meeste Europese wedstrijden achter zijn naam. Na tien seizoenen in Eindhoven onder contract te hebben gestaan, waarvan drie jaar verhuurd aan MVV en Fortuna Sittard, verkaste de Brabander naar Aston Villa.

Het eerste jaar in Engeland was er een vol blessures en om die reden bleef het dat seizoen bij twintig wedstrijden. Het seizoen erop werd een zeer goed seizoen voor Bouma. Hij ontwikkelde zich tot een cultheld op Villa Park en was zeer geliefd door hard te werken en de stevige tackles die hij er zeer regelmatig uitgooide. Na vijf seizoenen  in Birmingham keerde ‘ Skiete Willy’  in 2010 terug in Eindhoven waar hij nog drie seizoenen onder contract zou staan.

Wilfred Bouma debuteerde op 2 september 2000 in het Nederlands elftal in de WK kwalificatie wedstrijd tegen Ierland. Hij debuteerde gelijk met teamgenoot Arnold Bruggink. Bouma kwam in totaal 37 keer uit voor het Nederlands elftal waaronder de EK’s van 2004, 2008 en 2012. Zijn eerste (en enige) treffer voor Oranje maakte Bouma tijdens het EK 2004 tegen Tsjechië. De wedstrijd van de ‘beruchte’ Robben-Bosvelt-wissel.   Wilfred Bouma beëindigde in 2013 zijn carrière waarna hij begonnen is aan de trainer/coach cursus van de KNVB.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *