Willem Rudolf (Willy) Westra van Holthe (1888 – 1965)

Willem Rudolf (Willy) Westra van Holthe (9 maart 1888 – 18 mei 1965). Was een rasvoetballer met uitzonderlijke kwaliteiten die uit kwam voor Achilles, Robur et Velocitas en het Nederlands Elftal.

Westra van Holthe speelde als rechtsbuiten voor de Asser club Achilles, tegenwoordig Achilles 1894. Tijdens een verblijf in Duitsland, speelde hij zelfs een tijdje voor de Kölner Fußball-Club. Tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog was hij daar namelijk als reserve-officier. Ook was hij bij de Apeldoornse Club Robur et Velocitas actief. Westra was tevens international en kwam vier keer uit voor Oranje waarin hij éénmaal scoorde.

Westra was een snelle, doortastende, schotvaardige speler en had daarnaast een goede balcontrole. Hij was de man van de rush die de bal op het middenveld in bezit krijgt, een paar verdedigers passeert en op doel schiet. Kortom een nuttige speler die in zijn tijd bij de betere voetballers van Nederland behoorde. Door de Eerste Wereldoorlog bepaalde het lot dat Westra niet kon uit groeien tot de ster die het leek te gaan worden.

Het Asser Achilles was de eerste club voor Westra. Hij maakte er verscheidene van de tien Noordelijke kampioenschappen in de Tweede klasse voor Achilles mee. Achilles werd kampioen van 1898 tot 1903, in 1905, 1907, 1912 en in 1914. Het Noorden kreeg pas in het seizoen 1916-1917 een eerste Klasse vandaar dat er op lager niveau werd geacteerd.

Het was oorlog en van 1915 tot 1917 was Willy Westra van Holthe gelegerd als luitenant in Arnhem. In deze jaren kwam hij daarom uit voor Robur et Velocitas, wat afkomstig is uit het nabij gelegen Apeldoorn. Ook speelde hij tijdens zijn studiejaren nog enkele wedstrijden in Duitsland voor KFC (Kölner Fußball-Club).

Als lid van de Asser voetbalclub Achilles, waar hij wekelijks uitblonk als rechtsbuiten of rechts-midden, debuteerde Willy op 24 maart 1913 in het Nederlandse voetbalelftal in de wedstrijd tegen de amateurs van Engeland. Hij was daarmee de eerste Noordelijke speler in Oranje ooit! De wedstrijd in het stadion ‘de Houtrust’ in Den Haag werd met 2-1 door Oranje gewonnen. Dit was een primeur want tot dat moment had Nederland alleen maar van Engeland verloren.

Vier maal zou Willy Westra het Oranjeshirt dragen. Voor het laatst in de wedstrijd tegen België op 15 maart 1914. Voetbal werd oorlog dus daar stokte het voor de rechtsbuiten. Er werd niet veel meer gespeeld en de spelers waren nodig en en rond het oorlogsfront.

Westra van Holthe was een allround sportman, die naast voetbal ook uitstekend tenniste, hockeyde en aan de atletiek deed. Op 31-jarige leeftijd werd hij getroffen door de Spaanse griep, hij overleefde de ziekte maar werd blijvend doof. En het betekende ook het einde van zijn sportieve carrière.

Na zijn sportieve carrière was Willy in zijn werkzame leven directeur van de NV Drentse Houthandel aan de Vaart in Assen. Bij het 60-jarig bestaan van Achilles werd hij tot erelid benoemd. Willem Rudolf Westra van Holthe overleed op 18 mei 1965 in Assen, hij werd 77 jaar oud.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *