Wim Kras: Jongste Eredivisie-debutant ooit

Als een voetballer op zeer jonge leeftijd zijn debuut maakt in de Eredivisie, valt altijd de naam van Wim Kras. Hij is namelijk de jongste debutant ooit in de Eredivisie. Op 22 november 1959 debuteert hij bij het eerste elftal van FC Volendam in de wedstrijd tegen Ajax. Hij is dan 15 jaar en 290 dagen oud.

Sepp van den Berg debuteerde in 2018 bij PEC Zwolle als zestienjarige en Richairo Zivkovic deed dat bij FC Groningen enkele jaren daarvoor op dezelfde leeftijd. Ajacied Ryan Gravenberch debuteerde in september 2018 tegen PSV toen hij 16 jaar en 130 dagen oud was. Michel Mommertz (16 jaar en 9 dagen) en Mark van Bommel (16 jaar en 23 dagen) kwamen ooit het dichtst in de buurt, maar niemand kon tot dusver het record van Wim Kras verbreken. Zal het ooit nog gaan gebeuren?

We gaan terug naar november 1959. In Volendam is het al dagenlang rumoer. De rechtervleugel Pelk / Jonk is niet in goeden doen. De zeventallige elftalcommissie wikt en weegt. Die Wim Kras is wel een goede om een keer voor de leeuwen te gooien. Hij is dan weliswaar nog maar 15, maar hij presteert uitstekend bij het juniorenteam. Bovendien is hij fysiek sterk. Na ampel beraad besluit de commissie: Wim Kras mag meedoen tegen het grote Ajax.

Zelfs de Telegraaf wijdt er een groot artikel aan en bezoekt de jonge aanvaller. Hij wordt lachend achter een naaimachine gefotografeerd in de zakkenfabriek waar hij op dat moment werkzaam is. Kras geeft aan dat de verkiezing hem heeft overdonderd. “Ik doe mijn uiterste best en ik hoop dat het goed zal gaan.” De krant voorspelde wel een zwaar debuut en een hete wedstrijd, ondanks de thuiswedstrijd en aanmoedigingen van zijn grote familieschare: Wim is de oudste in een gezin van acht kinderen.

Voorafgaand aan de wedstrijd staat hij vol in de schijnwerpers. Hij kijkt wat ongemakkelijk. Niet gek ook. Alle ogen zijn op hem gericht en vandaag moet het gebeuren, tegen het grote Ajax nog wel. En zoals de Telegraaf al voorspelde, het wordt een loodzware pot voor de Wijdbroeken. De Amsterdammers winnen gemakkelijk met 0-3. De broers Henk en Cees Groot nemen samen de volledige Amsterdamse doelpuntenproductie op zich. De nederlaag was geen schande, want Ajax zou dat seizoen kampioen worden. Toch is de Volkskrant hard voor de thuisploeg. “De oranjehemden hebben gefaald. Er zaten gaten in de defensie ter grootte van een aan flarden gescheurd visnet”. Wim Kras kan ondanks de nederlaag terugkijken op een prima debuut. De Volkskrant geeft hem als enige aanvaller een voldoende.

Wim Kras speelt dat seizoen drie wedstrijden en scoort daarbij eenmaal. Op 13 mei 1960 tekent hij voor 2000 toeschouwers de 1-1 aan tegen MVV. De wedstrijd eindigt in een 1-3 nederlaag. Het povere seizoen van de Volendammers heeft een 17e plaats als resultaat. De ploeg van trainer Gerrie Stroker degradeert na één seizoen direct weer naar de Eerste Divisie.

En Wim Kras? Die zou zijn gehele carrière, tot aan 1974, bij FC Volendam blijven spelen.  In 381 wedstrijden scoorde hij 94 goals. Tot zijn pensioen zou hij als schilder werkzaam zijn. Ook was hij nog vijf jaar jeugdtrainer bij de club waar hij als 15-jarige zijn debuut maakte.

Wim Kras overleed op 79-jarige leeftijd op dinsdag 14 februari 2023.

(Foto: Nationaal Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *