Zeljko Kalac (1972)

Željko Kalac (16 december 1972) was een boomlange keeper die werd geboren in Australië en onder meer uitkwam voor Roda JC, AC Perugia en AC Milan.

Kalac begon zijn profloopbaan in 1989 bij Sydney United. Hij doorliep daar enkele jeugdteams en kwam tussen 1989 en 1995 24 keer uit voor het eerste elftal. Hij moest het in die periode vaak doen met een rol als tweede keeper. Toch verdiende Kalac een fraaie transfer, want Premier League-club Leicester City nam hem over.

Na één seizoen waar in hij slechts één keer onder de lat stond keerde hij weer terug naar Sydney United. Hier kwam hij meer aan spelen toe en kwam in twee seizoenen tot 45 optredens. Kalac was twee meter lang maar, beschikte over een geweldige reflex en wilde graag nog een succesvolle periode mee maken in het buitenland. Roda JC merkte hem op en wist Kalac over te halen om naar Nederland te komen.

In Kaalheide beleefde de goalie een goeie periode. Hij werd eerste keus en was belangrijk voor de club uit Kerkrade. Tussen 1998-2002 speelde hij 115 wedstrijden in het shirt van Roda JC. Zijn goede spel leverde hem een transfer op naar de Serie A. Hij tekende een contract bij AC Perugia. Hier keepte hij 79 wedstrijden in drie jaar. Nadat de club naar de Serie B was gedegradeerd en er interesse bleek te zijn van AC Milan, maakte Kalac de overstap naar Milaan. Dat was voor Kalac een droom die uitkwam. Onder de lat staan bij een echte topclub.

Bij AC Milan was hij voornamelijk tweede doelman achter de Braziliaan Dida. Maar hij genoot van alles bij AC Milan. Hij kwam in vier jaar tot 37 optredens. In 2007 beleefde hij zijn grootste succes door met Milan de UEFA Champions League te winnen. Kalac sloot zijn loopbaan af in Griekenland bij Kavala FC. Hierna keerde Kalac terug naar Sydney om aan de slag te gaan als keeperstrainer van Sydney FC.

Kalac speelde tussen 1992 en 2006 54 interlands voor het Australisch nationaal elftal, hoewel hij meestal tweede keus was achter eerst Mark Bosnich en later Mark Schwarzer. Kalac behoorde tot de Australische selectie voor het WK 2006. Bondscoach Guus Hiddink liet in de beslissende groepswedstrijd tegen Kroatië (2-2) verrassend Kalac in de basis starten in plaats van vaste keeper Schwarzer. Op 4 oktober 2006 speelde Kalac voor de laatste keer voor Australië in een oefenwedstrijd tegen Paraguay, waarin ook Tony Popović, Tony Vidmar en Stan Lazaridis hun laatste internationale optreden hadden.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *