Zeljko Petrović (1965)

Zeljko Petrovic

Željko Petrović (13 november 1965) was een flamboyante Joegoslaaf die speelde in Nederland voor FC Den Bosch, RKC (2x) en PSV. Hij was ook een begenadigd zanger getuige zijn afscheid bij RKC.

Željko Petrović begon zijn voetbalcarrière in 1987 bij Budućnost Titograd waar hij drie seizoenen speelde. Hij werd opgemerkt door topclub Dinamo Zagreb, waarnaar hij in het seizoen 1990/1991 verhuisde. Bij Dinamo groeide hij uit tot een van de talentvolste Joegoslavische rechtsbacks, wat hem een plaatsje in het nationale elftal opleverde. Op 12 september 1990 speelde hij een belangrijke rol in de wedstrijd tegen Noord-Ierland, die met 2-0 werd gewonnen.

Zijn kwaliteiten bleven niet onopgemerkt en in 1991 verhuisde hij naar het Spaanse Sevilla FC. Het lukte hem niet om hier echt door te breken en na een jaar vertrok hij naar FC Den Bosch. Met deze club streed hij in de onderste regionen van de Eredivisie om lijfsbehoud. Maar via de nacompetitie volgde alsnog de degradatie. Het volgende seizoen werd hij gezien als één van de beste spelers van de Eerste divisie. En in 1994 vertrok hij daarom naar RKC Waalwijk.

Bij RKC ontwikkelde hij zich tot een aanvallende vleugelspeler met 13 doelpunten in twee seizoenen, wat hem in 1996 een transfer opleverde naar PSV Eindhoven. In zijn eerste seizoen bij PSV wist hij vijf keer een doelpunt te scoren. Het tweede seizoen bleek iets minder goed te gaan, hij speelde slechts 10 wedstrijden in het eerste team.

Petrović vond dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en trok naar het verre Oosten, waar hij ging voetballen voor het Japanse Urawa Red Diamonds. Hij hield het er na drie seizoenen voor gezien en keerde terug naar RKC Waalwijk. Na vier seizoenen en vijf doelpunten zette hij een punt achter zijn loopbaan.

In januari 2004 startte Željko Petrović als assistent-trainer van Feyenoord onder hoofdtrainer Ruud Gullit. Twee jaren later werd Željko Petrović trainer van Ado Den Haag nadat hij een trits clubs had gediend als (assistent-) trainer. En begin juni 2019 kreeg Petrovic een aanstelling als de nieuwe trainer van Botev Plovdiv.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *