Zico Tumba (1977)

Zico Tumba

Zico Tumba (29 april 1977) werd geboren in de Democratische Republiek Congo en kwam via Frankrijk naar Nederland. De aanvaller stopte op zijn 27e al met profvoetbal en verdiende daarna de kost met zijn eigen Afrikaanse winkel in Lens.

Tumba begon al vroeg met voetballen. Op 11-jarige leeftijd ging hij naar het Franse Clermont-Ferrand. In het seizoen 1996/97, hij was inmiddels 20 jaar, maakte Tumba zijn debuut in het shirt van FC Metz. Dat seizoen was de succesvolste uit de clubgeschiedenis. Samen met RC Lens streed Metz om de landstitel. De ploegen eindigden gelijk, maar Lens werd dankzij een beter doelsaldo kampioen. Tumba speelde in dat seizoen twaalf wedstrijden voor Metz en scoorde hierin twee keer.

Aan het eind van het seizoen mocht hij vertrekken. De aanvaller verruilde Metz voor Mulhouse, een club uit de tweede klasse. Daar  draaide hij een succesvol seizoen door in 27 wedstrijden twaalf keer te scoren. Na dat seizoen leken de mogelijkheden eindeloos. Er kwam een aanbieding van De Graafschap, maar zijn voorkeur ging uit naar Engeland. Op aanraden van Jean Musampa, de broer van oud-Ajacied Kiki Musampa, koos hij uiteindelijk toch voor Nederland. Daar zou Tumba drie jaar spelen. In die tijd speelde Tumba drie wedstrijden voor het nationale team van DR Congo. Hij scoorde één keer, maar zijn internationale carrière kwam nooit echt van de grond.

Halverwege 2001 vertrok Tumba naar Nijmegen om drie jaar voor NEC te spelen, waar hij vooral wisselspeler was. Na dat seizoen stopte hij met zijn professionele voetbalcarrière. Tumba vertrok vervolgens naar Frankrijk waar hij een opleiding tot jongerenwerker volgde en zijn studie psychologie afmaakte.

De Congolees was niet rouwig dat hij het voetbalwereldje verliet: ‘Profvoetbal is slecht. De mensen die erin rondlopen zijn niet eerlijk en er is geen respect. Het draait alleen maar om geld. Vandaag ben je goed en morgen gooit iedereen je weg. Dat is mijn wereld niet. Ik mis helemaal niks. Ik heb een nieuw leven en daar ben ik veel gelukkiger mee’, aldus de toen 27-jarige ex-voetballer.

Na zijn carrière startte Zico Tumba zijn eigen winkel in Afrikaanse hebbedingetjes op in Lens. Ook werd Tumba actief als spelersbegeleider waarbij de nadruk ligt op het leven naast of na het voetbal.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *