Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Aad de Mos (1947) - Kent u deze Nog Aad de Mos

Aad de Mos (1947)

Aad de Mos

Aad de Mos (27 maart 1947), had een bescheiden loopbaan als speler. Dit in schril contrast tot wat hij later wel als trainer, analist en fervent twitteraar zou bereiken.

Aad de Mos sloot zich op 10-jarige leeftijd aan bij de jeugd van ADO Den Haag, waar zijn vader en oud-voetballer Henk de Mos een functie bekleedde. De Mos was bij de jeugd aanvoerder van een team dat verder ook Lex Schoenmaker, Harry Vos en Dick Advocaat bevatte. Hij kreeg een contract bij ADO, maar speelkansen leverde hem dat niet op. De Mos werd na een incidentje door trainer Ernst Happel naast het eerste elftal gezet. De Oostenrijkse succescoach gaf hem ook de opdracht om de 10-jarigen van ADO te trainen, waar toen zijn zoon Ernst Happel junior speelde.

Nadien belandde De Mos bij RVC, een amateurclub uit Rijswijk waar toen onder meer oud-profvoetballer als Cock Clavan en Carol Schuurman speelden. In 1969 werd hij met RVC kampioen in de amateurafdelingen. Een jaar later stapte de 23-jarige De Mos, die inmiddels ook leerkracht was in het basisonderwijs, over naar VV Wilhelmus.

Zijn carrière sloot hij af bij Excelsior Rotterdam. Een ernstige blessure aan de lies dwong hem om in 1973 te stoppen met voetballen. Aad de Mos speelde 20 wedstrijden in het betaalde voetbal waarin hij eenmaal wist te scoren.

De Mos begon na zijn bescheiden spelerscarrière aan een succesvolle loopbaan als trainer. De coach uit Den Haag maakte vooral furore in de jaren 80. Toen hij twee landstitels won met Ajax, de Europacup II en UEFA Super Cup met KV Mechelen en een landstitel met RSC Anderlecht. Nadien veranderde De Mos regelmatig van werkgever, hetgeen hem onder meer de bijnaam Aad Afkoopsom opleverde. Zo was hij nog actief bij o.a. Vitesse en Sparta Rotterdam en als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Tegenwoordig is hij vooral werkzaam als tv-analist.

Aad de Mos doet in zijn vrije tijd regelmatig aan hardlopen en schaatsen. Hij is tevens een fervent Twitteraar. Hilarisch was zijn interview waaruit bleek dat Aad en zeer creatief kon rekenen en een rasoptimist bleek.

(Foto: ANP Archief – ANP Foundation)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *