Dick Advocaat (1947)

Dick Advocaat (1947)

Dick Advocaat (Den Haag, 27 september 1947), de kleine man met de ‘grote’ bijnamen; ‘Tricky Dick’, ‘De kleine generaal’ en ‘Advocaat van de Duivels’. Maakt(e) vooral furore als (bonds)coach en ook in een pindakaasreclame..

Als 21-jarige maakt Dick Advocaat op 21 mei 1967 zijn debuut als speler van ADO Den Haag, waar hij tot 1973 zou voetballen. Dick Advocaat is al jaren een man in een maatpak. Maar als voetballer zag de Hagenaar er heel anders uit. De sokken niet te hoog, het broekje wat aan de korte kant en een shirt dat stevig om zijn borstkas zat.

Als rechtsbenige, pitbullachtige, middenvelder speelde terriër Advocaat voor ADO (en later nog FC Den Haag), VVV, Roda JC, Sparta, Berchem Sport, FC Utrecht en Chicago Sting in de Verenigde Staten. In totaal stond hij 455 keer op de grasmat voor een eredivisiewedstrijd.

‘Dagobert Dick’ Advocaat voetbalde tussen 1980 en 1982 twee seizoenen voor Sparta. Hij speelde daar 61 wedstrijden, waarin hij zes keer scoorde. In 1980 kwam hij van Chicago Sting uit Amerika naar Sparta. In 1982 verruilde hij ‘het Kasteel’ voor het Belgische Berchem Sport. Berchem Sport speelt op dat moment op het tweede niveau in België en naast Advocaat staat ook ex-PSV’er Paul Postuma er onder contract. Kuitenbijter Advocaat debuteert tegen La Louvière. Zijn toenmalige trainer Peeters hierover: ”Die wedstrijd werd verloren met 5-1. De volgende dag klopte Advocaat op de deur van de trainer. Trainer, zei hij, als u zo doorgaat gaan we het heel moeilijk krijgen. Hij haalde een aantal zaken aan en had gelijk. Je kon toen al zien dat hij het trainersvak in zou stappen. Hij had persoonlijkheid en deed niet moeilijk.”

Het Belgische avontuur van verdedigende middenvelder Advocaat duurt slechts tien wedstrijden. Dan laat hij Berchem Sport achter zich, om in de eredivisie bij FC Utrecht aan de slag te gaan. Hij speelt nog 39 duels op het hoogste niveau, sluit zijn actieve carrière af en gaat verder als trainer.

Zijn trainersloopbaan begint hij bij de amateurs van DSVP. Daarna wordt hij assistent bij het Nederlands elftal, gaat hij aan de slag bij Haarlem en wordt hij kampioen in de Eerste Divisie met SVV. Van 1990 tot 1992 is hij opnieuw assistent bij Oranje. In 1992, na het EK in Zweden, benoemt de KNVB Advocaat tot bondscoach. Hij leidt Nederland tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten, waarin Oranje door Brazilië wordt uitgeschakeld in de kwartfinale (3-2).

Na zijn periode als bondscoach gaat hij in december 1994 aan de slag als trainer van PSV, dat onder leiding van Advocaat twee jaar later de titel pakt. Na drieënhalf jaar PSV vertrekt Advocaat naar Schotland, waar hij manager wordt van Glasgow Rangers. Ook daar heeft hij succes: twee keer viert hij het landskampioenschap met The Gers.

Begin 2002 wordt Advocaat voor de tweede keer aangesteld als Oranje-bondscoach. Met Nederland plaatst hij zich voor het EK van 2004 in Portugal, waar het gastland in de halve finales te sterk is voor Nederland. We hebben het hierbij verder maar niet over zijn wisselbeleid (Robben).. Via het bondscoachschap van achtereenvolgens de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea belandt Advocaat in juni 2006 bij Zenit Sint-Petersburg, waarmee hij in 2008 de UEFA Cup wint. Ook is de Europese Super Cup een prooi voor de Russische club.

Na Zenit is Dick Advocaat (1947) kort bondscoach van België. Een baan die hij combineert met de functie als interim-trainer van AZ. Binnen een jaar wordt hij bondscoach van Rusland, dat als een van de outsiders al in de groepsfase van het EK van 2012 in Oekraïne en Polen sneuvelt. Daarna werd hij clubtrainer bij (wederom) PSV, AZ, Sunderland, Feyenoord en Fenerbahçe SK.

(Foto:ANP – ANP Archief)

Zijn bijrol in de pindakaasreclame mag natuurlijk ook niet ontbreken:

Eén reactie

  1. Dick Advocaat heeft nog met verre familie van mij gespeeld bij Fc Den Haag Paul Roodnat

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *