Ab Plugboer (1964)

Ab Plugboer

Albert ‘Ab’ Plugboer (26 maart 1964) was een technische middenvelder/verdediger die jarenlang uitkwam voor FC Volendam en FC Utrecht.

Plugboer, die bekend stond om zijn bijzondere kapsel, speelde daarnaast ook nog één seizoen voor SVV. Tegenwoordig is Plugboer trainer van FC Utrecht B1.

Plugboer werd geboren in Edam en kwam zodoende terecht bij de voetbalclub van de buren, FC Volendam. In februari 1984 maakte hij zijn debuut voor Het andere Oranje in de uitwedstrijd bij PSV, wat met 1-0 ging verloren.

Onder meer Johan Steur en Wim Jonk deden ook mee met de Volendammers. Na zes seizoenen Volendam vond Plugboer het tijd voor vertrek. De begaafde middenvelder tekende bij SVV, maar verhuizen naar Schiedam deed hij niet.

Hij bleef in Volendam wonen. Na één seizoen vertrok hij alweer en tekende Plugboer bij FC Utrecht. Plugboer werd overigens kampioen van de Eerste Divisie onder leiding van trainer Dick Advocaat.

In de Domstad speelde Plugboer zeven seizoenen. Met onder meer Wlodi Smolarek, waar hij het goed mee kon vinden. In 1996 keerde Plugboer weer terug bij Volendam, waar hij nog drie jaar zou voetballen.

Plugboer speelde daarna nog bij de amateurs van SV Huizen en FC Omniworld in de Hoofdklasse. Na zijn actieve loopbaan ging Ab het trainersvak in. In 2002 pakte hij bij laatst genoemde club de rol als hoofdtrainer en beëindigde definitief zijn spelersloopbaan. In 2004 keerde hij terug bij FC Volendam om de jeugdafdeling te ondersteunen.

Nadat hij was geslaagd voor het diploma Coach Betaald Voetbal ging hij aan de slag bij FC Utrecht. Ook hier kreeg Ab Plugboer de jeugd onder zijn deskundige en ervaren hoede.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *