Johan Steur (1962)

johan steur

Johan Steur (23 maart 1962), echte  Volendammer die als speler en als trainer zijn cluppie trouw was en bleef. Alleen een uitstapje naar Rotterdam haalde hem tijdelijk uit het palingdorp.

Johan Steur  speelde vrijwel zijn gehele loopbaan voor FC Volendam. Hij maakte slechts een uitstapje naar Feyenoord en Sparta. Na zijn carrière als voetballer werd hij trainer bij… FC Volendam. Ook slechts met een uitstapje naar Armenië, waar hij naast assistent-bondscoach ook nog assistent-coach was van Pyunik Erevan, een vereniging die wordt gesponsord door de Armeense Punica Club.

Steur begon zijn loopbaan bij RKAV Volendam en daarna in de jeugd bij FC Volendam. De middenvelder debuteerde bij FC Volendam op 25 oktober 1981 in de uitwedstrijd tegen SC Amersfoort. Steur is als aanvallende middenvelder al snel niet meer weg te denken uit de basiself van de Volendammers die op dat moment in de eerste divisie spelen. Hij speelde op twee seizoenen na zijn hele loopbaan, die hij in 1998 besloot, bij FC Volendam. In het seizoen 1984/85 speelde hij voor Feyenoord en in het seizoen 1986/87 bij Sparta. In totaal speelde hij 499 competitiewedstrijden waarin hij 69 doelpunten maakte.

Het goede spel van Johan Steur valt in dat seizoen ook andere clubs op. Het Rotterdamse Feyenoord neemt Johan Steur van Volendam over. Hoewel de middenvelder negentien wedstrijd uit komt voor de Kuip bewoners aardt hij niet echt in Rotterdam en keert na één seizoen alweer terug bij FC Volendam. Daar kunnen ze hem goed gebruiken omdat de club onder Leo Beenhakker gedegradeerd was naar de eerste divisie. De terug keer van Steur duurt één seizoen, want in 1986-1987 verhuist hij weer naar Rotterdam, dit keer naar Sparta. Bij Sparta is Steur het gehele seizoen basisklant maar toch heeft hij al snel weer heimwee naar ‘zijn’ club.

Na één seizoen verlaat hij ‘Het Kasteel’ alweer om weer terug te keren naar FC Volendam. Sparta blijft Steurs laatste uitstapje in zijn voetbalcarrière want hij speelt tot het seizoen 1997-1998 in de eredivisie voor de Volendammers met als hoogte punt de helaas verloren bekerfinale in 1995. In zijn laatste seizoen fungeert Steur meestal als reserve, maar liet tijdens zijn invalbeurten geregeld zien over veel voetballend vermogen te beschikken. Ondanks dat redt Volendam het niet in de eredivisie en degradeert.

Na zijn spelersloopbaan word Steur coach bij FC Volendam. Eerst bij de jeugd (1998/99) en sinds 1999 als assistent bij het eerste elftal. In 2004 was hij tijdelijk hoofdcoach na het ontslag van Henk Wisman. En in 2005 ging hij aan de slag als assistent-trainer van het Armeens voetbalelftal en tegelijk als assistent-trainer van Pyunik Erevan in beide functies onder Wisman.

In april 2006 moesten beiden vertrekken. In 2007 keerde hij terug bij Volendam. Na het ontslag van Gert Kruys in 2012 was Johan Steur weer tijdelijk hoofdcoach van FC Volendam.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *