Abe Knoop (1963)

Abe Knoop (28 augustus 1963) werd geboren op Curaçao, maar keepte zijn gehele carrière in Nederland. Kwam uiteindelijk maar tot 109 wedstrijden.

Knoop doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord waar hij in 1983 in het eerste debuteerde, maar niet verder kwam dan één wedstrijd Knoop besloot hierop te gaan voetballen voor de amateurs van eerst NSVV uit Numansdorp en daarna vv Barendrecht. Hij liet een goede indruk achter en deed zodoende in 1986 weer zijn intrede in het betaald voetbal bij Sparta. Zonder speelminuten te hebben gemaakt voor Sparta vertrok hij een seizoen later naar Eerste Divisionist FC Wageningen, waar hij wel een basisplaats had.

Knoop zou uiteindelijk 94 wedstrijden voor Gelderlanders keepen, waarna in 1990 een fraaie transfer naar landskampioen Ajax volgde. Lang bleef de als derde doelman gehaalde Knoop niet in De Meer; in de winterstop van hetzelfde seizoen vertrok Knoop naar de amateurs van Neptunus. Maar net als eerder in zijn loopbaan, keerde Knoop nu ook weer terug in het betaalde voetbal: in 1991 pikte Vitesse hem op. Hier werd hij jarenlang de vaste reservekeeper, eerst achter Raimond van der Gouw en later voor Sander Westerveld. Hij zou uiteindelijk in zeven seizoenen tot veertien wedstrijden komen voor de Arnhemmers.

In 1998 besloot Knoop zijn carrière te beëindigen en zich te richten op het keeperstrainerschap. Veertien jaar lang was hij dit bij Vitesse en later voerde hij dit vak ook nog uit bij SL Benfica, Al-Jazira Club em de Qatarese voetbalbond.

(Foto ANP – Herman Pieterse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *