Alain Sutter (1968)

Alain Sutter (22 Januari 1968) begon zijn carrière op 17-jarige leeftijd. De begenadigde maar sfeergevoelige spelverdeler speelde voor Grasshopper Club Zürich, Young Boys Bern, 1. FC Nürnberg, Bayern München, SC Freiburg en Dallas Burn.

Buitenbeentje met ‘een fijne linker’ Alain Sutter was met recht één van de meest bekende en succesvolle spelers uit Zwitserland in de jaren ’90, voor het Alpenland speelde hij 62 interlands en scoorde vijfmaal. Zijn hoogtepunt was zonder enige twijfel het WK 1994 in de Verenigde Staten.

1985 is het jaar dat Sutter zijn opwachting maakt op het hoogste niveau van het Zwitserse voetbal: de National League A. Hij is dan zeventien jaren jong. 202 wedstrijden zou hij uiteindelijk uit komen voor Grasshopper Club Zürich. De middenvelder zou hierin 36 maal het vijandelijke net vinden.

In 1987 werd Sutter voor één seizoen uitgeleend aan Young Boys Bern (28 wedstrijden, vijf goals). In 1993 werd hij gescout door de Duitse club 1 FC Nürnberg. 29 wedstrijden, vijf goals en een degradatie later was het tijd voor het WK 1994. Dit was een groot succes. Mede dankzij een goal van en een een sowieso sterk spelende Sutter (4-1 winst op Roemenië) werd een knappe tweede plaats in de poule behaald.

Spanje stuitte het land met een 3-0 overwinning in de achtste finale. Dat Sutter niet mee kon doen wegens een gebroken teen zal daarbij zeker niet geholpen hebben. Hij zou met een spuit spelen maar aangezien hij amper kon lopen, was dit geen optie. Door een gebrek aan dynamiek en creativiteit op het middenveld werd het duel kansloos verloren en was het einde WK.

Bayern München was er als de kippen bij om Sutter na het WK in te lijven. Nog geen drie miljoen Deutsche Mark was genoeg. Toch werd dit geen onverdeeld succes. 22 maal kwam de Zwitser uit de categorie ‘blonde-langharigen’ in actie waarin hij één doelpunt wist te maken.

Vervolgens toog hij voor drie miljoen gulden naar Freiburg, waar Harry ‘Der Knipscher’ Decheiver en Jurcevic eveneens het team in 1995 kwamen versterken. Daarna draaide de club uit Freiburg een fantastische serie. Van de eerstvolgende tien wedstrijden er acht gewonnen. Uiteindelijk werden ze elfde in de Bundesliga. Vooral de tandem met Decheiver was een succesvolle. In 45 wedstrijden scoorde Sutter zelf vijf maal maar hij liet de Nederlander vele malen vaker scoren.  Hij speelde graag met iemand die met de rug naar de goal aangespeeld kan worden, zodat hij kan bijsluiten. Oftewel een type Decheiver.

Greenpeace-aanhanger Alain Sutter – hij protesteerde ooit tegen de Franse kernproeven – besloot dat het tijd was voor een nieuwe stap. De Verenigde Staten was het volgende station: Dallas Burn, (nu FC Dallas) om precies te zijn. Dit werd geen groot succes. Na 25 wedstrijden (twee goals) was het een blessure die roet in het spreekwoordelijke eten strooide. Een gaat in een oefenveld was hem te machtig geworden.

Sutter schreef (zelfs) een biografie getiteld “Stressfrei Glücklich Sein”. Meer informatie kunt u hier vinden. Daarnaast is hij momenteel werkzaam als voetbal expert voor de Zwitserse televisie, houdt hij lezingen en werk hij als mental coach en voetbalcoach.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *