Harry Decheiver (1970)

Harry Decheiver

Harry ‘de Schuiver’ Decheiver (8 maart 1970) was een veelscorende spits die speelde voor Go Ahead Eagles, SC Heerenveen, RKC, SC Freiburg, FC Utrecht en Borrussia Dortmund en die bekend stond als ‘mooie Harry’ mede door zijn lange haar.

Groot geworden in een succesvolle lichting bij Go Ahead Eagles verkaste het talent naar SC Heerenveen, waar hij de verwachtingen nooit echt kon inlossen. Via RKC klom hij weer op, met een transfer naar het Duitse SC Freiburg als een persoonlijk hoogtepunt. Daar was ‘Der Knipser’ (de tondeuse), onder meer samen met de Zwitser Alain Sutter, zeer succesvol als spits.

Later zou hij nog een keer in Duitsland terechtkomen. Met Borussia Dortmund won Decheiver, als invaller, zelfs de wereldbeker voor clubteams in 1997. Mede door blessureleed beëindigde ‘Mooie Harry’ zijn carrière in 1999. De spits maakte in totaal 105 doelpunten in 271 wedstrijden.

Voordat hij bij Dortmund terechtkwam had de Deventer glazenwasserszoon met Franse voorouders bij een aantal middelmatige clubs gespeeld. Bij Go Ahead, Heerenveen, RKC en SC Freiburg had Decheiver al de nodige doelpunten gemaakt. Dortmund was door een aantal blessuregevallen in eigen gelederen op zoek naar een spits die de club uit de brand kon helpen.

Hun oog viel op Decheiver en Dortmund was bereid vijf miljoen gulden te betalen aan FC Utrecht. De spits, die een goed koppel vormde met Michael Mols, zorgde echter voor veel wrijving in de spelersgroep en Utrecht accepteerde het bod dan ook direct.

Decheiver was geen onbekende in de Bundesliga. Hij had al bij SC Freiburg gevoetbald en stond daar bekend om zijn neusje voor de goal en fluwelen techniek. Wekelijks stak hij daar uit boven zijn team dat bestond uit louter werkpaarden. Binnen de selectie was hij, ondanks zijn goede prestaties, uitermate impopulair en na twee jaar is hij plotseling, onder verdachte omstandigheden, vertrokken. De Duitse pers beweerde dat hij een gokverslaving had en dat zijn vrouw het bed deelde met de trainer van de club.

Decheiver verkaste naar FC Utrecht waar Dortmund hem na een aantal maanden alweer wegplukte. Ondanks dat Nevio Scala, de coach van Dortmund, vond dat ze een “Superspieler” hadden aangetrokken, werd het voor beide partijen geen gelukkig huwelijk. Hij speelde slechts 8 wedstrijden waarin hij drie keer scoorde. Aan het einde van het seizoen was hij door tal van blessures genoodzaakt te stoppen met voetbal. En dat terwijl hij eindelijk in het notitieblokje van de bondscoach stond.

Tien jaar later hoorden we eindelijk weer eens iets van Decheiver; hij werd trainer van tweedeklasser Vroomshoopse Boys. Nadat de Boys de degradatiestreep zagen naderen is ‘Der Knipser’ na een half jaar alweer opgestapt. Decheiver trok vervolgens naar de altijd lastige amateurvereniging SV Colmschate’33 uit Deventer.

In 2014 vertrok Harry Decheiver naar Go Ahead Eagles om jeugdtrainer te worden. Hij kreeg daarna de baan als assistent-trainer in Deventer.

(Foto ANP – Cor Mulder)

2 reacties

  1. Goedeavond,

    Mooi om te lezen dat u onze website interessant vindt! We plaatsen iedere dag een nieuw artikel. We zijn te volgen via Twitter (@kentudezenog) en via Facebook (facebook.com/kentudezenog).

    Groeten,

    Jurrien Koop, redacteur Kent u deze Nog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *