Alan Shearer (1970)

Alan Shearer

Alan Shearer (13 augustus 1970) was van het begin tot het einde van zijn carrière een ware topscorer. Scoorde vooral voor Blackburn Rovers FC en natuurlijk Newcastle United. Shearer stond bekend als een echte Engelse spits: sterk aan de bal, een keihard schot en een goede koptechniek.

Van het prilste begin bleek Alan Shearer een doelpuntenmachine. Hij begon zijn profloopbaan bij Southampton, waar hij als zeventienjarige debutant een hattrick maakte tegen Arsenal. Destijds nog Boring Arsenal. In de zomer van 1992 maakte hij de overstap naar Blackburn Rovers FC. Daar begon Shearer echt faam te maken. Opeenvolgend in drie seizoenen maakte hij 96 doelpunten in 117 competitiewedstrijden. In het seizoen 1994/95 won hij de Premier League met de Rovers, die voor het eerst sinds 1914 de titel pakten.

In 1996 maakte hij de overstap naar Newcastle United, de club uit zijn geboorteplaats, voor £15.000.000. Dit was de hoogste transfersom ter wereld die op dat moment voor een voetballer betaald was. Ook hier bleef hij scoren en werd een echte clubheld. Shearer won echter geen enkele prijs in al zijn seizoenen bij de club. Op 4 februari 2006 maakte Shearer zijn 201ste goal voor Newcastle en overtrof daarmee het record van Jackie Milburn.

Zijn laatste profwedstrijd speelde hij op 17 april 2006. Deze wedstrijd tegen Newcastles aartsrivaal Sunderland AFC leverde een 4-1 winst op. Maar Shearer liep jammerlijk een knieblessure op. Daarmee werd het afscheid van zijn carrière vervroegd met drie wedstrijden. In zijn afscheidswedstrijd tegen het Schotse Celtic gaf hij de aftrap, maar speelde niet mee. Totdat er in de toegevoegde tijd voor een strafschop gefloten werd. Shearer verhief deze vakkundig tot goal, zoals te verwachten.

Zijn debuut voor het Engels voetbalelftal maakte Alan Shearer op 19 februari 1992 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk. Net als verdediger Martin Keown. Engeland won dat duel met 2-0 en Shearer nam het openingsdoelpunt voor zijn rekening, waarna Gary Lineker in de 73ste minuut de eindstand op 2-0 bepaalde. Na Euro 2000 bedankte hij als international.

Op dit moment is Alan Shearer, de doelpuntenmachine van weleer voetbalanalyticus bij de BBC.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *