Alen Bokšić (1970)

Alen Bokšić

Alen Bokšić (21 januari 1970) was een technische Kroatische aanvaller die in Frankrijk en Italië naam maakte. Kwam ook veertig keer uit voor de nationale ploeg van Kroatië.

Bokšić werd geboren in Makarska en begon zijn loopbaan bij de club Zmaj uit zijn geboorteplaats. En al snel viel hij op doordat hij makkelijk scoorde wat hem een transfer opleverde naar de Kroatische topclub Hajduk Split. Hier maakte hij in 1987 in het eerste elftal zijn debuut.

En bij deze club won hij ook nog eens zijn eerste prijs. Want hij pakte de Joegoslavische Supercup in 1987 en in 1991. Tijdens de finale van 1991 maakte hij de enige goal van de wedstrijd. Voor Hajduk speelde Alen 174 wedstrijden en maakte hij zestig goals.

In het seizoen 1991/92 vertrok Bokšić bij Hajduk. Maar daarna ging hij naar Frankrijk om te spelen voor AS Cannes. Omdat hij veel blessureleed kende, speelde hij er maar één duel. Daarop vertrok hij naar Olympique Marseille. Hij won dat jaar het Franse landskampioenschap en de Champions League. En hij werd ook nog eens topscorer van de competitie met 23 goals.

In 1993 beleefde hij helemaal een geweldig seizoen door op de tweede plek te eindigen tijdens de verkiezing Europees voetballer van het jaar. Want Alen versloeg alleen niet klasbak Roberto Baggio.

Na zijn periode bij Marseille vertrok Bokšić naar Italië. Omdat hij vertrok naar Lazio Roma waar hij drie jaar zou spelen. In 48 optredens kwam hij tot veertien doelpunten. Na deze periode speelde hij één jaar voor Juventus, waar hij meteen landskampioen werd.

En na dit seizoen keerde hij terug bij Lazio. Daar beleefde hij een mooie periode. De club won in drie jaar twee keer de Italiaanse beker, de landstitel en de Europacup II.

Alen Bokšić beëindigde zijn carrière in Engeland, waar hij in 2000 ging spelen voor Middlesbrough. Hier speelde hij nog 48 wedstrijden waarin hij 20 maal scoorde. Alen sloot zijn carrière af na 339 wedstrijden waarin hij een totaal aantal doelpunten zal halen van 114.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *